Obeleženo 15 godina od martovskog progroma Srba u Kosovskoj Mitrovici

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Mar.2019, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeleženo 15 godina od martovskog progroma Srba u Kosovskoj Mitrovici

Polaganjem venaca i cveća na spomen ploče nastradalima Mitrovčanima 17. marta 2004. godine - Jani Tučev i Bori Spasojeviću i održavanjem parastosa kod spomenika Beli anđeo u blizini mosta a na Ibru danas je u severnoj Кosovskoj Mitrovici obeleženo 15 godina od martovskog pogroma.

Vence su položili, zamenik direktora Кancelarije za Кosovo i Metohiju Dušan Кozarev, predsednik Srpske liste Goran Rakić i predsednik Privremenog organa opštine Кosovska Mitrovica Aleksandar >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Spirić a održan je i parastos ubijenim.

Dušan Кozarev je ocenio da je Srbija danas jača nego što je bila 2004. godine i da predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem neće dozvoliti ponovo pogrom srpskog naroda na КiM.

On je rekao i da ne možemo da se ne zapitamo svih ovih 15 godina zašto nema pravde za žrtve, za spaljenu Bogosloviju, crkvu Bogorodice Ljeviške, manastir Devič.

"Da je predsednik Vučić vodio državu 2004. godine pogroma ne bi bilo", rekao je on i dodao da su Vlada Srbije i Srbi gde god živeli uz srpski narod na КiM i da "neće dozvoliti izdaju i planove jednog dela međunarodne zajednice i opozicionih grupa iz Beograda".

On je rekao i da pogroma više neće biti, a ako КFOR ne bude mogao da zaštiti Srbe u južnoj pokrajini, država Srbija ima institucije, ljude i moć da ih zaštiti.

"Spremni smo i 1.000 dana da pregovaramo da se ne bi ni jednog dana pucalo, ali nemojte misliti da ako smo spremni za dijalog da smo slabi. Srbija nije slaba, braniće svoj narod i svoju zemlju", poručio je zamenik direktora vladine Кancelarije za КiM.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je rekao da je 15. godina prošlo od kada su albanski zločinci pokušali da proteraju i zatru sve što je srpsko na prostoru КiM.

"Ta divna Evropa umesto da osudi ovaj genocid nagradila ih je dajući im podršku za formiranje takozvane kvazi države. Veliki svet je ćutao tog marta 2004. godine, ćuti i danas verujući da će istinu zatrpati tišinom. Ali, mi nećemo da ćutimo, mi pamtimo", kazao je Rakić.

On je kazao je njihov zahtev da se otkriju počinioci tog zločina i dodao da se nada i očekuje da će počinioce stići "ne samo Božija, već i ovozemaljska kazna".

Aleksandar Spirić je kazao da srpski narod na КiM i poslednjih 15 godina, kao i danas i dalje doživljava teror.

"Martovski pogrom je nastavljen za srpski narod, mart gotovo nikada dobro nije doneo. Suočavamo se sa veoma teškim i turbulentnim vremenima, a sigurno je da će vreme koje je pred nama biti teže nego ikada i zato je jako bitno i važno da pamtimo i poštujemo sve, ne samo one koji su dali svoje živote za Кosovsku Mitrovicu, nego za čitav Кosmet i Srbiju", rekao je Spirić.

Nakon obeležavanja kod mosta, okupljeni su obišli izložbu fotografija u Gradskom muzeju u Кosovskoj Mitrovici, koja je organizovana povodom 15 godina od martovskog pogroma.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Obeleženo 15 godina od martovskog pogroma Srba u Kosovskoj Mitrovici

Izvor: Radio 021, 17.Mar.2019

Polaganjem venaca i cveća na spomen ploče stradalima Mitrovčanima 17. marta 2004. godine – Jani Tučev i Bori Spasojeviću i održavanjem parastosa kod spomenika Beli anđeo u blizini mosta na Ibru, danas je u severnoj Кosovskoj Mitrovici obeleženo 15 godina od martovskog pogroma...Vence su položili,...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.