Obeležen Dan nezavisnosti Makedonije, bez komentara o Kosovu

Izvor: N1 televizija, 08.Sep.2017, 20:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležen Dan nezavisnosti Makedonije, bez komentara o Kosovu

Ambasada Makedonije u Beogradu organizovala je prijem povodom 8. septembra, Dana nezavisnosti te zemlje. Ambasadorka Makedonije u Beogradu Vera Jovanovska-Tipko i premijerka Srbije Ana Brnabić nisu konkretno odgovorile na pitanje može li odnose dve zemlje da poljulja eventualno "da" Makedonije članstvu Kosova u Interpolu.

Ambasadorka Jovanovska-Tipko izjavia je da ta zemlja odlučno korača ka Evropskoj uniji i da je njeno trajno opredeljenje razvoj dobrih odnosa sa svim susedima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << />
"Makedonija odlučno korača ka zacrtanom cilju učeći na sopstvenim greškama, oslanjajući se na prave prijiatelje. Put ka cilju evrointegracija popločan je teškim odlukama, vizionarskim potezima, nizom izazova, ali je bez alternative", rekla je Jovanovska-Tipko na prijemu koji je priredila makedonska ambasada u Beogradu povodom Dana nezavisnosti Makedonije.

Ona je rekla i da razvoj dobrih odnosa sa susedima podrazumeva odnose u kojima se sva otvorena pitanja rešavaju iskrenim dijalogom, uz poštovanje i poverenje.

Dodala je da su takvi odnosi zajednički strateški cilj sa Srbijom, sa kojom Makedoniju vežu elementi prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Prijemu povodom Dana nezavisnosti Makedonije prisustvovali su premijerka Srbije Ana Brnabić, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, šef UNHCR-a u Srbiji Hans Fridrih Šoder, brojne diplomate i javne ličnosti.

Izvor: N1info

Premijerka Brnabić takođe nije želela da govori o medijskim napisima da će Makedonija podržati članstvo Kosova u Interpolu.

“Nisam u ovom trenutku razgovarala o tome ni sa mojim kolegom Zaevom, nisam razgovarala o tome ni sa ambasadorkom Makedonije u Srbiji. Videćemo, razgovaraćemo, za večeras ne bih o tome pričala. Večeras slavimo naše dobre odnose i slavimo dan Makedonije”, poručila je Brnabić.

Himne Makedonije i Srbije otpevala su deca učesnici manifestacije "Srbija u ritmu Evrope", a na prijemu u vili "Jelena" organizovane su modne revije makedonske modne kreatorke Olgice Gjorgieve i srpske modne kuće BILICZKI, a autor kolekcije bio je Vladimir Stojanović.

Na referendumu 8. septembra 1991. godine, 95 odsto gradjana Makedonije koji su izašli na birališta izjasnilo se za samostalnu Makedoniju.

Referendumu je prethodila Deklaracija o nezavisnosti koju je 25. januara 1991. uvojila prva višepartijska skupština, a 18. septembra 1991. skupština je usvojila Deklaraciju o prihvatanju rezultata referenduma o nezavisnosti Makedonije. Nezavisnost Makedonije prva je priznala Bugarska, potom Turska, Slovenija, Hrvatska, Rusija i BiH.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.