OVO JE DRŽAVA KOJA JE POVUKLA PRIZNANJE KOSOVA! I oni su se dugo borili za svoju slobodu!

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Okt.2018, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OVO JE DRŽAVA KOJA JE POVUKLA PRIZNANJE KOSOVA! I oni su se dugo borili za svoju slobodu!

Kraljevina Lesoto je država na jugu Afrike i član je Komonvelta, a danas je povukla priznanje lažne države Kosovo

Vlada Lesota, istovremeno, povlači sve prethodne izjave u vezi sa Kosovom, naročito one koje se na bilo koji način mogu tumačiti kao priznavanje nezavisnosti Kosova, navodi se u dokumentu.

Od 1868. do 1966. područje Lesota, tada zvanog Basutoland, bilo je britanski protektorat izdvojen >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << od okolne teritorije Južnoafričke Republike. Posle sticanja nezavisnosti ponovno je uspostavljena tradicionalna monarhija. Nakon duge jednopartijske, a zatim i vojne vladavine prvi slobodni izbori održani su 1993. U devedestima se ekonomska situacija u zemlji pogoršala, pa su protesti nakon izbora 1998. prerasli u široke nemire praćene pljačkom i uništavanjem poslovne četvrti glavnog grada, koji su zaustavljeni tek intervencijom snaga JAR i Bocvane. Od tada se stanje u zemlji smirilo, a ekonomski oporavak ubrzan je nakon sticanja trgovinskih pogodnosti SAD namenjenih siromašnim afričkim zemljama.

Lesoto ima površinu od 30.355km2, a broj stanovnika je 2.074.000 .

Privreda Lesota uveliko zavisi od susedne Južnoafričke Republike, gde je zaposlen veliki deo muškaraca. Značaj industrije u privredi raste, a poljoprivredna proizvodnja pada.

Lesoto je Ustavna monarhija sa dvodomnim parlamentom.

Premijer Lesota je Tom Tabane, a kralj je Letsi III, ali zakonodavnu vlast ima parlament.

Pratite nas i na našem instagram profilu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Još jedna zemlja povukla izjave o priznavanju nezavisnosti Kosova

Izvor: BKTV News, 16.Okt.2018

Vlada Lesota, istovremeno, povlači sve prethodne izjave u vezi sa Kosovom, naročito one koje se na bilo koji način mogu tumačiti kao priznavanje nezavisnosti Kosova, navodi se u dokumentu...To je saopštio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić posle sastanka sa premijerom i šefom diplomatije te...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.