Novosti:Bivši savetnik Sarkozija i Širaka lobira za Kosovo

Izvor: B92, 18.Maj.2018, 23:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novosti:Bivši savetnik Sarkozija i Širaka lobira za Kosovo

Beograd -- Bivši diplomatski savetnik nekadašnjeg francuskog predsednika Nikole Sarkozija Žan-David Levit biće glavni lobista Prištine u narednom periodu.

On će se, kako pišu “Novosti“ zalagati za prijem "Kosova" u međunarodne organizacije, uključujući i UN.

Reč je o članu direktorijuma veoma uticajne lobističke organizacije "Esl i Netvork" sa sedištem u Parizu i Briselu, koju karakteriše velika diskrecija u radu, navodi dnevnik.

Levit je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čovek koji je iz senke vodio francusku spoljnu politiku dok je Sarkozi bio predsednik.

Krojio je sudbinu čitavog sveta iz francuskog ugla, a poznat je i po nadimku "diplomator" - znao je sve državne tajne, a i sam ih je kreirao.

Bio je i savetnik Žaka Širaka u periodu značajne promene francuske politike prema situaciji u BiH i bivšoj Jugoslaviji u odnosu na Fransoa Miterana, kao i stalni predstavnik Francuske pri UN.

Za vreme svog mandata kod Sarkozija često je primao diplomate sa Kosova poput Vljore Čitaku i Bajrama Redžepija, s kojima je razgovarao o "procesu državne konsolidacije Kosova na međunarodnoj sceni kao i podršci Francuske i ostalih partnera u vezi sa priznavanjem Kosova od pet zemalja-članica EU", pišu "Novosti".

Levit je bio u prvim redovima i kada se Sarkozi spremao da napadne Gadafijevu Libiju, povezujući događaje u toj zemlji sa Srebrenicom.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bivši Širakov i Sarkozijev "mag za rat" biće glavni lobista za Kosovo!

Izvor: BKTV News, 19.Maj.2018, 00:36

Bivši diplomatski savetnik nekadašnjeg francuskog predsednika Nikole Sarkozija, Žan-David Levit, biće glavni lobista Prištine u narednom periodu koji će se zalagati za prijem "Kosova" u međunarodne organizacije, uključujući i UN...Kako "Novosti" pišu, reč je o članu direktorijuma veoma uticajne...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.