Izvor: RTS, 23.Sep.2020, 18:26

Novih šest sudija u Hagu u postupcima za zločine OVK

Za međunarodne sudije u Specijalizovanim većima Kosova u Hagu imenovano je novih šest, pored već 17 ranije postavljenih. Do sada su, prema objavama tog suda, podignute dve optužnice za zločine tzv. OVK na Kosovu i Metohiji.
U Specijalizovanim većima Kosova, poznatijem kao specijalni sud za zločine "OVK" u Hagu, za međunarodne sudije imenovano je šest novih, pored 17 od ranije izabranih sudija.
To su sudije iz Francuske Gilbert Biti, Belgije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Daniel Fransen, Irske Fergal M. Gejnor, Italije Romina Inkuti, Norveške Nina H. B. Jorgensen i Bugarske Roumen H. Nenkov.
Njih je po dobijanju preporuke nezavisne Komisije za izbor, imenovao ambasador Lars-Gunar Vigemark, objavljeno je na sajtu Specijalizovanih veća.
Pored toga, on je odredio sudiju Antonija Balsama i sudiju Nenkova za sudije Specijalizovanog veća Ustavnog suda, a italijansku sudiju Inkuti za rezervnog sudiju tog veća.
Sudija Roland Dekers se na lični zahtev povukao iz sastava veća Ustavnog suda, s tim da i dalje ostaje na listi međunarodnih sudija, te može biti raspoređen u neko drugo veće.
Predsednica Specijalizovanih veća Ekatarina Trendafilova poželela je dobrodošlicu novim sudijama, navodeći da se unapred raduje budućoj saradnji sa njima i sa drugim sudijama na listi, kako bi efikasno i uspešno ispunili mandat.
Rad sudija ovog suda trebalo bi da dođe do izražaja nakon potvrđivanja prvih optužnica Specijalizovanog tužilaštva, a do sada su, prema objavama suda, podignute dve.
Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo imaju nadležnost za procesuiranje zločina protiv čovečnosti, ratnih zločina i drugih krivičnih dela prema kosovskim zakonima, a sve u vezi sa navodima iz Izveštaja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope od 7. januara 2011. godine.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Potvrđena prva optužnica za zločine OVK, a počela i hapšenja: Uključio se Euleks VIDEO

Izvor: B92, 24.Sep.2020, 18:24

Priština -- Na Kosovu uhapšen Salih Mustafa na osnovu naloga za hapšenje i dovođenje i potvrđene optužnice koje je izdao sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća...Prištinska Koha navodi da je Mustafa, koji je bivši šef obaveštajnih službi KBS, već prebačen u Hag i da je to potvrđeno...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.