Niško i prištinsko pozorište najavljuju rad na zajedničkoj predstavi

Izvor: JužneVesti.com, 03.Okt.2018, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niško i prištinsko pozorište najavljuju rad na zajedničkoj predstavi

Glumci niškog teatra ubuduće će češće igrati predstave na Kosovu i Metohiji, a na sceni Narodnog pozorišta u Nišu publika će moći da vidi komade prištinskog pozorišta, čije je privremeno sedište u Gračanici. Direktori pozorišta najavljuju i da će zajedno napraviti predstavu koja bi trebalo da se igra sledeće godine, ali još ne otkrivaju o kom komadu je reč.

Niško Narodno pozorište i teatar iz Prištine su i dosad uspešno sarađivali, naveli su direktori, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << su juče saradnju i ozvaničili. Osim zajedničke predstave, glumci će češće deliti pozorišne scene u Nišu i na Kosovu, a direktor niškog pozorišta Spasoje Ž. Milovanović kaže da će već u decembru publika u Nišu moći da pogleda neki komad prištinskog teatra.

Mi ćemo u narednom periodu raditi čitav niz koprodukcija, imaćemo čitav niz gostovanja, što Narodnog pozorišta iz Prištine na sceni Narodnog pozorišta u Nišu, što i obrnuto. Mi već imamo dobru saradnju, naše kolege prvaci Narodnog pozorišta u Nišu, pre svega mislim na gospodina Mihailovića i gospodina Cicmilovića, već dugi niz godina sarađuju sa Narodnim pozorištem Priština - kaže Milovanović.

Direktor Narodnog pozorišta Priština, koje je privremeno smešteno u Gračanici, Predrag Radonjić kaže da ovaj teatar radi u veoma specifičnim uslovima, jer zbog malog broja publike koja bi pogledala njihove komade, često igraju u okolnim mestima na Kosovu gde ima srpskog stanovništva.

Od ove godine sve češće gostuju i u pozorištima po celoj Srbiji, ali Radonjić navodi da im je Niš najbliži i najdraži za gostovanja i najavljuje da će niška publika moći da vidi njihove jako dobre predstave, kao i da će na Kosovu rado ugostiti glumce niškog teatra.

Obećava i da ova saradnja neće biti samo “mrtvo slovo na papiru”, jer je iz dosadašnjih potpisanih protokola sa Narodnim pozorištem u Beogradu, Srpskim narodnim pozorištem u Novom Sadu i Šabačkim pozorištem, već napravljeno nekoliko predstava.

Za jubilej pozorišta imamo Gogoljevu Ženidbu u režiji Milana Karadžića, koju smo uradili u koprodukciji sa Srspskim narodnim pozorištem, a prethodno smo radili Banović Strahinju u režiji Nebojše Bradića u saradnji sa Šabačkim pozorištem - navodi Radonjić.

Govoreći o značaju pozorišta iz Prištine, direktor niškog teatra je rekao da se ono godinama bavi “najbolnijim i najprovokativnijim temama društva”, a kaže da su nedavno radili dve inspirativne i podsticajne predstave - Hotel Kosovo i Lift - Slobodan Show.

Milovanović je rekao da će to biti saradnja sa “najvećim pozorištem na teritoriji za koju se još uvek borimo”.

Ovo nije samo podrška Narodnom pozorištu Priština, već i svim onim ljudima koji žive i rade na Kosovu i Metohiji i koji pokušavaju da opstanu u ovim pomalo sumanitum vremenima u kojima živimo i koje pokušavamo svi mi, na čelu naravno sa predsednikom države i Vladom Srbije da nekako dovedemo u red - naveo je Milovanović.

Dodao je i da prištinsko pozorište već godinama pokušava da sačuva pozorišnu umetnost srpskog naroda, odnosno nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.

Radonjić je naveo i da će saradnja biti važna za obostrano bogaćenje kulturnog života Niša i ljudi na Kosovu i Metohiji, kojima je kultura u ovom trenutku najbitnija, a najavio je i da za nekoliko dana prištinsko pozorište proslavlja veliki jubilej - 70 godina postojanja jedne srpske institucije na Kosovu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.