Nisam siguran da Srbija može da bira s kim će da priča

Izvor: B92, 17.Apr.2018, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nisam siguran da Srbija može da bira s kim će da priča"

Beograd -- Predsednik Vučić kaže da Srbiji ni protivnici, ni sagovornici u kosovskom pitanju nisu Albanci, već oni koji su stvarali tu državu i koji otimaju tu teritoriju.

Ipak, sponzori kosovske nezavisnosti nikada do sada nisu prihvatili da budu učesnici u pregovorima, a sagovornici Prve televizije kažu da nema ništa novo u izjavi Ramuša Haradinaja da Kosovo nema svoju spoljnu politiku.

“Jasno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je da mi o Kosovu razgovaramo sa Sjedinjenim Državama, Velikom Britanijom i još nekim zemaljama Evropske unije, a ne sa Prištinom”, kaže predsednik u intervjuu za Pink.

“Sa jedne strane imamo nas u Srbiji, sa druge strane su prištinske vlasti, ali imamo i Amerikance, što ste mogli da čujete od Haradinaja. On je priznao da nema spoljnu politiku. Ako nemate taj stub državnosti, ne znam šta tražite od nas”, kaže Vučić.

Međutim, Amerikanci ne žele čak ni da budu organizatori dijaloga Beograda i Prištine i palicu su prepustili Evropskoj uniji.

“Nisam siguran da Srbija može da bira sa kim će da pregovara i deluje mi da to što je Haradinaj rekao, ne bi trebalo da predstavlja neku novu informaciju za nas”, kaže Boban Stojanović sa Fakulteta političkih nauka.

Analitičar iz Prištine Ramuš Tahiri kaže da podrška SAD Kosovu nije apsolutna, a da Amerika i Beograd i Prištinu vidi kao partnere u budućnosti.

“Oni podržavaju rešavanje bilo kojih problema između Srbije i Kosova, uz uvažavanje obe strane. Treba, međutim, uzeti u obzir i činjenično stanje”, navodi Tahiri.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.