Nikakvim pritiscima ne možete naterati Srbiju da prizna takozvano Kosovo

Izvor: B92, 26.Jan.2021, 21:30

"Nikakvim pritiscima ne možete naterati Srbiju da prizna takozvano Kosovo"

Direktor Kancelarije za KiM kaže da su najave Ramuša Haradinaja o mogućem referendumu o ujedinjenju Kosova sa Albanijom primer ucenjivačke politike iz Prištine.

Takođe, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izrazio je zabrinutost zato što međunarodna zajednica nije reagovala na "opasne ideje o promeni granica na Balkanu".

''Najnovije pretnje stvaranjem velike Albanije, ukoliko takozvano Kosovo ne bude za tri godine primljeno u NATO, flagrantan su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << primer ucenjivačke politike političara iz Prištine'', naveo je Petković u saopštenju za medije.

On je istakao da posebno zabrinjava odsustvo jasne i nedvosmislene reakcije međunarodne zajednice i Evropske unije na opasne ideje o promeni granica i etničke strukture na Balkanu.

Takve ideje su, smatra Petković, direktna pretnja po mir i stabilnost na ovim prostorima i ni u čemu ne doprinose procesu dijaloga.

On je postavio pitanje u čije ime Haradinaj otvoreno i javno preti stvaranjem "velike Albanije'' i da li je posredi opasan scenario, po kome neki Srbiju žele da zaplaše stvaranjem "Velike Albanije", da bi se kao navodni kompromis potom ponudilo priznanje KiM.

''Od takvog naučnofantastičnog scenarija nema ništa. Da budem sasvim jasan - nikakvim pritiscima ne možete naterati Srbiju da prizna takozvano Kosovo. Mi želimo da kroz dijalog i kompromisno rešenje zajedno gradimo mir i budućnost na ovim prostorima, ali na ucene ne pristajemo'', naveo je Petković.

Kako kaže, očigledno je da je Albancima sve dopušteno, pa čak i da ucenjuju stvaranjem "velike Albanije".

''Šta bi se dogodilo kada bi Srbija rekla da ćemo, ukoliko za tri godine ne uđemo u EU, razmisliti o nekim drugim koracima? Verujem da bi se sve moguće kritike ovoga sveta svalile na nas'', naveo je Petković i dodao da je zaglušujuća tišina kojom reaguju na pretnje iz Prištine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.