Nemački list: Večna priča o krvi i tlu, ratu i krizi

Izvor: B92, 28.Avg.2017, 22:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemački list: Večna priča o krvi i tlu, ratu i krizi

Srbija i Kosovo su večna priča o krvi i tlu, ratu i krizi, piše nemački Zidojče cajtung.

Za tu priču je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložio otvoreni društveni dijalog koji bi presekao "kosovski čvor" i dao vetar u leđa Srbiji na "dugom putu u evropsku zajednicu", dodaje nemački list.

Interna debata o Kosovu i Metohiji, koju je inicirao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zaista je otpočela u Beogradu, piše list, ali se zasad ne može prepoznati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << njen jasan pravac, piše nemački Zidojče cajtung.

ZDC ocenjuje da je mogući gubitak "kolevke srpstva" u Beogradu tabu, uprkos faktičkom stanju, jer preambula srpskog Ustava označava Kosovo kao integralni deo Srbije.

"I tu dolazi Vučić s podsticajem da se treba otarasiti čitavog političkog i emocionalnog balasta", piše list i dodaje da bi "presecanje „kosovskog čvora", koje je kao svoj cilj proklamovao Vučić, bez sumnje bilo blagoslov za Srbe i Albance kao i vetar u leđa na „dugom putu u evropsku zajednicu".

Zidojče cajtung piše da predsednik Srbije zna da se njegov proklamovani cilj ulaska Srbije u EU ne može dostići dok je otvoreno kosovsko pitanje.

"Ali, dijalog Beograda i Prištine koji od 2011. moderira EU napreduje sporo, dosadašnji sporazumi se sprovode malodušno. Nakon novog predloga Vučića neki slave čak i kao srpskog Vilija Branta - iako nije konkretno rekao kako bi trebalo da izgleda rešenje", piše ZDC, a prenosi Dojče vele.

To pitanje je, prema ovom listu, Vučić prepustio svojim saradnicima poput potpredsednika vlade i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića koji je, kako navode, u razumnom vremenskom razmaku posle Vučićevog autorskog teksta o unutrašnjem dijalogu, predstavio plan podele Kosova.

U Beogradu, debata ide, ali - u nejasnom pravcu, ocenjuje nemački list.

"Osim raznih teorija zavere Vučić mora da trpi i optužbe za izdaju od nacionalista uključujući i krugove bliske pravoslavnoj crkvi", navodi list analaizirajući ono što se do sada čulo na tu temu, i konstatuje da ti krugovi kritikuju "baš njega", Vučića, koji je 90-tih na nacionalističkom talasu "dospeo na vrh".

"Liberalne snage, kojima je Vučić od vajkada sumnjiv, njegov predlog odbacuju kao praznu retoriku", piše list.

Podseća se da je na Vučićevu inicijativu pozitivno reagovao albanski premijer, dok su reakcije na Kosovu bile nešto uzdržanije.

Ipak, kosovski pedsednik Hašim Tači je bio podstaknut da i sam u jednom tekstu za Frankfurter algemajne cajtung naglasi da je spreman na kompromis iako nije direktno pomenuo Vučićev predlog, navodi ZDC.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.