Nemački ambasador: Prvo Kosovo, onda EU

Izvor: Vesti-online.com, 15.Jan.2019, 09:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemački ambasador: Prvo Kosovo, onda EU

Nemački ambasador u Beogradu Tomas Šib izjavio je da je rešavanje pitanja Kosova jedan od najvažnijih uslova za članstvo Srbije u Evropskoj uniji, kao i da se od Srbije da bi postala članica ne traži da ne sarađuje s Rusijom.

- Tačno je da se pitanje Kosova mora rešiti pre ulaska u EU i da je to jedan od najvažnijih uslova koje treba ispuniti za članstvo. Beograd i Priština trebalo bi da dođu do dogovora i normalizacije i na njima je kako će taj >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << sporazum izgledati - odgovorio je Šib na pitanje u intervjuu za današnje "Večernje novosti" da li će uslov Srbiji biti da prizna nezavisnost Kosova.

On je takođe, povodom mogućnosti da se u pregovore uključe "novi igrači", poput SAD i Rusije, ponovio stav Berlina da Beograd i Priština vode dijalog u kome posreduje EU i da takav format treba i da ostane.

Nemački ambasador istakao je i da se od Srbije ne traži da ne sarađuje s Rusijom da bi postala članica EU.

- I Nemačka i EU sarađuju s Rusijom. Očigledno je da Rusija trenutno nije ''lak'' partner, ali naravno da su dijalog i saradnja važni. Znači, ne tražimo da ne srađujete s Rusijom kako biste postali članica EU - rekao je Šib.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Evropska Unija,   Kandidatura Srbije

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.