Izvor: Blic, 24.Jan.2018, 10:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedimović: Dodatna sredstva poljoprivrednicima na KiM

Ministarstvo poljovrede će izdvojiti dodatnih 200 do 300 miliona dinara direktne podrške poljoprivrednicima na Kosovu i Metohiji za nabavku mehanizacije, sadnog materijala, za stočni fond, izjavio je danas ministar Branislav Nedimović.

On je pojasnio da će poseban program ići preko Kancelarije za KiM, a da će specijalizovani timovi za voljarstvo, stočarstvo, povrtarstvo Ministarstva poljoprivrede već sledeće nedelje otići u Orahovac, Štrpce na KiM da pomognu poljoprivrednicima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Posebna ekipa, kako je rekao, napraviće platformu kako da se pomogne ljudima iz južne srpske pokrajine da lakše plasiraju robu prema Srbiji.

"Imamo konkretne zahteve poljoprivrednika i juče su ih zajednički timovi razmatrali, svi će biti ispunjeni. Imamo donacije u stočnom fondu, traktorima i to je posebna vrsta podrške", rekao je Nedimović za RTS.

Podseća da je najvažnije da Srbi na KiM žele da ostanu i da se bave poljoprivredom, a zatatak države je da im pomogne da imaju od čega da žive.

Dodaje da su i do sada postojale mere podrške, ali da se u razgovoru sa predsednikom Aleksandrom Vučićem jasno videla želja tih ljudi da rade i ostanu u svojim kućama, te će iz tog razloga i pomoć biti višestruko uvećana.

Objašnjava da zbog formiranja novog paketa pomoći za KiM neće biti umanjena srdstva za neke druge projekte jer je država konsolidovala svoje finansije i ima dovoljno sredstava za sve.

Govoreći o projektima za mlade poljoprivrednike on je rekao da su povećana sredstva i da ima dosta mladih koji žele start ap u poljoprivredi da razviju.

"Imali smo više od 750 zahteva, 667 zahteva je odobreno. Jedan projekat država pomogne sa 75 odsto, a poljoprivrednik sa 25 odsto. Država daje maksimalni grant od 10.000 evra", rekao je on.

Sa tim novcem, kako je naveo, mogu da se podignu voćnjaci višanja, plastenici, nabave nova grla stoke, zasadi lešnik.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.