Nedeljković: Ako Albanci ponovo udare očekujemo pomoć Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Avg.2011, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedeljković: Ako Albanci ponovo udare očekujemo pomoć Srbije

BEOGRAD -

Načelnik Kosovskomitrovačkog upravnog okruga Radenko Nedeljković izjavio je da očekuje pomoć Srbije ako ponovo dođe do upotrebe sile na Kosovu, ali da veruje da će dijalog Srbije i Kosova septembra u Briselu omogućiti "koliko-toliko miran svakodnevni život".

Nedeljković je za nedeljno izdanje lista "Politika" rekao da u pregovorima sa glavnokomandujućim Kfora, generalom Erhardom Bilerom "nismo aminovali Tačijeve zahteve, ali u tim danima to je bilo jedino >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << moguće i verovali smo jedina moguća opcija".

Nedeljković smatra da se "Kfor od početka stavio u službu samoproglašene države Kosova, a Biler u ulogu Tačijevog carinika".

"Osim što ne dozvoljava prolaz ni te takozvane humanitarne pošiljke, on sada, mimo sporazuma, šalje Albance, dodatne snage, u Ibarski Kolašin i oni nesmetano obilaze ne samo prelaz, već su viđeni i po vrletima Mokre gore", rekao je Nedeljković objašnjavajući da je dogovor bio raspoređivanje 28 srpskih policajaca i tri Albanca.

Na pitanje o tome koliko verzija sporazuma postoji, Nedeljković je kazao da su postoje dve verzije. Objasnio je da je na prvom sastanku predstavnika Kfora i beogradskog pregovaračkog tima, usaglašeno da na Brnjaku i Jarinju bude Kfor, a u Brnjaku pripadnici policije koji su radili 25. jula, uz prisustvo još trojica policajaca albanske nacionalnosti.

"Dogovorili smo se i da roba do 3,5 tone bez problema prolazi na administrativnim prelazima, a svaki tovar veće težine od naznačene, uz potvrdu koju bi izdavalo Ministarstvo za Kosovo i Metohiju", objasnio je Nedeljković.

Pošto je, kako je rekao, već narednog dana, na ponovnom sastanku, Biler rekao da taj dogovor ne važi, "našli smo se u čudu i tek na naše veliko insistiranje i nekoliko konsultacija dogovoreno je novo viđenje 5. avgusta kada je sporazum i usaglašen", kazao je Nedeljković.

Nedeljković je kazao da na severu Kosova nestaje osnovnih namirnica, a privredi preti "potpuni kolaps".

"Ukoliko se... nastavi sa ovakvim aktivnostima Kfora, bićemo prinuđeni da ponovo postavimo barikade na istim putnim pravcima, ali i u delu gde procenimo da su neophodne", upozorio je Nedeljković.

Nedeljković je rekao i da je već tražio da "na severu Kosova budu raspoređeni plavi šlemovi na liniji razgraničenja Srba i Albanaca".

Vlada Kosova i međunarodna zajednica treba da shvate da se "Kosovo ne može silom integrisati u institucije Prištine", rekao je Nedeljković i ukazao: "Ukoliko do nasilja i upotrebe sile dođe, država Srbija će stati uz nas" i "svim raspoloživim sredstvima odbraniti srpski i nealbanski narod na severu Kosova".

"Verujem da će dijalog u septembru razrešiti mnoge naše probleme i da ćemo se okrenuti koliko-toliko mirnom svakodnevnom životu", rekao je Nedeljković za "Politiku".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.