Brnabić: U Goraždevcu počinjen jedan od najnižih, najprljavijih, najstrašnijih i najnerazumnijih zločina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Avg.2020, 06:37

Brnabić: U Goraždevcu počinjen jedan od najnižih, najprljavijih, najstrašnijih i najnerazumnijih zločina

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je u selu Goraždevac na Kosovu Metohiji na današnji dan 2003. godine počinjen jedan od najnižih, najprljavijih, najstrašnijih i najnerazumnijih zločina - pucano je na decu dok su se igrala i kupala u reci Bistrici.

Tada su ubijeni srpski dečaci Pantelija Dakić, koji je tada imao samo 12 godina, i Ivan Jovović, 19-godišnjak, a ranjeno je troje dečaka - Marko Bogićević, Bogdan Bukumirić i Đorđe Ugrenović, i jedna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << devojčica - Dragana Srbljak, svi uzrasta od 13 do 20 godina, podseća premijerka.

"Kao što je jednom rekao otac ubijenog Pantelije Dakića - 'nije ovo običan zločin' - pucati sa 78 metaka u decu koja se kupaju u reci. Ništa više od ovoga ne govori o stepenu neljudskosti i mržnje, ali ni o osećaju bahatosti i sigurnosti da ovakav zločin neće biti kažnjeni i da ubice neće odgovarati na KiM, koje je tada bilo pod međunarodnom upravom i gde su mir i bezbednost 'garantovale' međunarodne snage", navela je premijerka u pisanoj izjavi.

Srbija nikada neće zaboraviti ovu decu, ni stepen okrutnosti ovog zločina i nikada neće prestati da traži pravdu za decu i njihove porodice, poručila je Ana Brnabić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je da su srpska deca pala kao žrtve sulude ideologije mržnje usmerene prema čitavom jednom narodu, njegovoj kulturi i trajanju, uz konstataciju da ta ideologija do danas nije napuštena i da ima brojne političke sponzore u Prištini.

"Srbi u Goraždevcu, uprkos svom tragičnom gubitku i mukama koje svakodnevno savlađuju, i dalje opstaju na svojoj zemlji i ognjištima, čuvajući grobove svoje dece i predaka i trag srpskog postojanja u Metohiji", naveo je Đurić, ističući da cela Srbija saučestvuje u bolu žitelja Goraždevca.

Poručio je da će država Srbija nastaviti da im pomaže na svaki način da se, kako je istakao, srpsko ime i nadalje čuje tamo gde se u kontinuitetu čulo vekovima.

Đurić je ocenio da će stradanje srpske dece na Bistrici ostati kao večno upozorenje zapisano u "velikoj i prepunoj knjizi srpskih stradanja na KiM".

"Ali, i kao podsetnik na obavezu da država Srbija nikada više ne bude toliko slaba i bespomoćna da oni koji nas mrze pomisle da mogu nekažnjeno napasti bilo kog našeg sunarodnika", poručio je Đurić.

Kako je naveo, godišnjica zločina u Goraždevcu povod je da se još jednom ukaže na neuspeh međunarodnog pravosuđa na KiM koje, podseća Đurić, nije rasvetlilo nijedan od zločina počinjenih nad srpskim stanovništvom nakon 2000. godine.

"Zatvarajući istragu o stradanju naše dece i mučeništvu mnogih drugih naših sunarodnika na KiM, učinjen je greh protiv čovečnosti, a demokratski svet je kapitulirao pred ideologijama mržnje i terorizmom", zaključio je Đurić.

Sećanje na ubijenu decu u Goraždevcu, borba za pravdu

Udruženje porodica kindapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiju danas je u spomen sobi "Kosmetske žrtve" obeležilo sećanje na stradanje srpske dece u zločinu u Goraždevcu, kada je pre 17 godina ubijeno dvoje, a ranjeno četvoro srpske dece.

Predsednik Udruženja Simo Spasić poručio je da se nikada neće odustati od traženja pravde za zločin za koji još niko nije odgovarao, da porodice žrtava nikad neće biti zaboravljene, te da "na Zapadnom Balkanu nema pomirenja bez pravde za srpske kosmetske žrtve".

Spasić je naveo da su pre 17 godina teroristi Oslobodilačke vojske Kosova (UČK) mučki iz zasede ubili decu koja su se kupala u Bistrici, poručujući da od tog dana porodice žrtava Bistricu zovu "krvavom Bistricom".

On je rekao i da je Euleks, uorkos obećanju da će "prevrnuti svaki kamen da pronađe zločince", odustao od istrage i za njih je to gotova priča.

"Porodice kindapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji nikada neće prestati da traže pravdu i govorićemo o tom zločinu", rekao je Spasić, koji se zahvalio državi što je uvek uz njihovu tragediju i dodao: "da nije bilo sadašnje vlasti, ne bi bilo ni spomen sobe".

Spasić je rekao i da niko nema prava da u ime porodica traži "nekakvo pomirenje".

"UČK je preko kindapovanih i ubijenih '98 došao do toga da proglasi svoju UČK ISIS državu Kosovo, a DOS-ovski režim je protivustavno oslobodio 2.108 terorista i zločinaca UČK i naše porodice zavio u crno", naveo je Spasić.

Miroslav Jovović, čiji je devetnaestogodišnji bratanac Ivan Jovović ubijen tog 13. avgusta 2003. godine, poručio je da "taj tužan događaj predstavlja poraz međunarodne zajednice, poraz Euleksa, koji je sebi dao za pravo da se obustavi istraga".

"Ubistvo se desilo samo zato jer su Srbi, a sve nas prisutne i sve građane Srbije nas obavezuje da ne smemo da zaboravimo, kao što obavezuje i sve relevantne činioce u Srbiji, udruženja, roditelje žrtava da se bore za pravdu i istinu", rekao je Jovović.

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev rekao je da, iako međunarodna zajednica nije na odgovarajući način preduzela mere niti kaznila počinioce, ne znači da Srbija nije aktivna u svim mogućim aspektima borbe za srpski narod na KiM, posebno, kako kaže, u danima sećanja i tužnim godišnjicama.

"Srbija, srpska vlada i njen narod će biti ujedinjeni u tome da dostojanstveno idu u bolju budućnost, želeći da pruže ruku za normalan razgovor, ali ne po cenu ponižavanja i ne po cenu zaboravljanja nastrašnijih dela koji su počinjeni protiv našeg naroda", naglasio je Kozarev.

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Nerić podvukao je da nijedan zločin nad srpskim narodom nakon 2000. godine još uvek nije rasvetljen, te da zbog svih žrtava koje je pretpreo srpski narod, Srbija nikada više ne sme biti slaba i bespomoćna, već mora da bude jaka, moderna i stabilna.

"Samo takva Srbija moći će da sačuva svoja ognjišta na prostorima na kojima se srpsko ime spominjalo vekovima unazad", rekao je Nerić.

U zločinu u Goraždevcu 2003. godine ubijeni su dvanaestogodišnji Pantelije Dakić i devetnaestogodišnji Ivan Jovović, a teško ranjeni Đorđe Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13).

Vulin o zločinu u Goraždevcu: Ni zaboraviti, ni oprostiti

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin upitao je danas zašto se odustalo od istrage za ubistvo srpske dece u Goraždevcu i istakao da su svi zaboravili pobijenu srpsku decu, ali da Srbija ne sme da zaboravi, ni da oprosti.

Vulin je naveo da su pre 17 godina, na reci Bistrici, streljana srpska deca u Goraždevcu, a da se komandant Kfora se zakleo da će "prevrnuti svaki kamen", ali da će naći ubicu.

"Koliko mu je vredela zakletva, toliko mu je bila uspešna i istraga. Pošto ubice nisu tražili, nisu ih ni našli", rekao je Vulin, a prenelo Ministarstvo odbrane.

"Šiptari donose zakon po kome se ne sme govoriti ni misliti loše o pripadnicima terorističke UČK, da li se taj zakon odnosi i na roditelje Pantelije Dakića i Ivana Jovovića, da li i oni treba da ćute kada ih budu pitali o ubicama iz UČK?", pita Vulin.

Euleks je zvanično prestao da traži ubice, rekli su da "nema novih dokaza", ukazao je Vulin i dodao da "nema novih dokaza ni za zločine nacista, pa ih svet sa pravom traži 75 godina otkako su ubili poslednje ljudsko biće".

"Zašto se odustalo od istrage za ubistvo u Goraždevcu, zašto samo za Srbe pravda nije dostižna? Svi su zaboravili pobijenu srpsku decu i u Goraždevcu i u Livadicama i u Oluji. Srbija ne sme da zaboravi, ni da zaboravi, ni da oprosti", rekao je Vulin.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

17 godina od ubistva dece u Goraždevcu VIDEO

Izvor: B92, 13.Avg.2020

Danas se navršava 17 godina od ubistva dece u Goraždevcu na Kosovu i Metohiji.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.