Nas za jedan avion manje, Albanaca za autobus više

Izvor: B92, 25.Mar.2018, 00:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nas za jedan avion manje, Albanaca za autobus više"

Beograd -- Generalni sekretar predsedništva Nikola Selaković izjavio je da je u populacionoj politici prvi cilj da se broj porodica sa troje dece podigne na 10 odsto.

Taj procenat je sada 6,7 odsto

Selaković je za “Večernje novosti” od nedelje rekao da Srbija svakodnevno izgubi onoliko stanovnika koliko putnika i članova posade pogine u padu jednog aviona, a kako je dodao, to znači da je svaki dan 107 Srba manje, dok je na primer kosovskih Albanaca za 41 više.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Na svakodnevnom nivou nas je za jedan avion manje, a Albanaca za jedan autobus više", rekao je Selaković ukazujući na alarmantan problem nataliteta u Srbiji.

Selaković je podsetio da od 2003 do 2016. godine broj dece u Srbiji smanjen za 123.000, a kako je dodao, 6.000 učionica je ostalo prazno.

Prema njegovim rečima to pitanje za Srbiju je isto važno kao i poboljšanje pozicije na Duing biznis listi, borba protiv sive ekonomije, ili smanjenje javnog duga.

Selaković je naveo i da je u Srbiji od 2014. godine, otvoreno više od 60 fabrika, najviše na Koridoru 10, da se u velikim gradovima poput Valjeva, Čačka i Kraljeva stvaraju uslovi za nastavak investicija.

U Čačku će biti otvoreno 1.000 novih radnih mesta, otvaranjem Kontinentalovog centra u Novom Sadu biće zaposlene stotine novih inženjera, naveo je on.

Selaković je rekao i da u Staroj Pazovi, Inđiji, Rumi i Smederevu nema dovoljno radne snage.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Selaković: Alarmantnost populacione politike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Mar.2018

Prvi efekat državnih mera populacione politike je da nam broj novorođene dece ne opada, a sledeći je da povećamo broj dece, kaže generalni sekretar predsedništva Nikola Selaković..."Statistika govori da imamo 51,8 procenata porodica sa jednim detetom, 40 sa dvoje, a 6,7 odsto sa troje. Cilj nam...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.