Narednih nedelja biće jasan Trampov stav o Kosovu: Evo šta je ZAHTEVAO Vučić od Amerikanaca

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Avg.2019, 06:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Narednih nedelja biće jasan Trampov stav o Kosovu: Evo šta je ZAHTEVAO Vučić od Amerikanaca

Izvor iz diplomatskih krugova navodi da je Pompeo rekao da Amerika nema nikakve veze sa taksama i da ne podržava tu meru.

Plan Stejt departmenta je da Priština ukine takse, da se pregovori Beograda i Prištine nastave sredinom septembra, da najkasnije do juna sledeće godine sporazum dođe u Skupštinu Srbije i prođe ratifikaciju, a da u raspravi i glasanju učestvuje i opozicija, čime se daje puni legitimitet.

Prema navodima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je na sastanku sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom tražio da Pristina ukine takse, da SAD zauzmu izbalansiran pristup rešavanju krize na KiM i zaštitu za narod i manastire.

Pompeo je obećao da će SAD učiniti sve da Priština što pre povuče spornu odluku koja šteti našim Srbima na Kosovu, ali i ekonomiji Srbije, preneo je izvor.

Plan američke administracije je da se dve strane vrate dijalogu već polovinom septembra, a naš predsednik je poručio da je Beograd voljan, ali da se to neće desiti ukoliko takse ne budu ukinute. Vučić je, po rečima sagovornika, tražio zaštitu za srpski narod na KiM i za srpske svetinje.

"Dugo smo razgovarali o svemu, želeo je da čuje šta Srbija misli pre svega o rešavanju kosovskog problema, čini mi se da sam na najkraći i na najjednostavniji način rekao stav Srbije. Zamolio sam američku administraciju da pokuša, iako je to i do sada činila, još snažnije da utiče na kosovsko-metohijske Albance da ukinu takse, koje su nam nametnute pre godinu dana, i po tom pitanju nema sumnje da imamo američku podršku jer oni, kao i mi smatraju da je važno da se nastavi dijalog između Beograda i Prištine." - predsednik Vučić i državni sekretar SAD Majk Pompeo.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Aug 20, 2019 at 9:44am PDT

Predsednik Vučić je tražio da SAD kao najveća sila zauzmu balansiran i objektivan pristup u rešavanju krize na KiM.

Prema oceni sagovornika, u narednih nekoliko nedelja i posle prvih poteza nakon sastanka Vučić-Pompeo, biće mnogo jasnije stvari kada je reč o odnosu Trampove admnistracije prema ovom regionu i uopšte prema rešavanju kosovskog čvora.

Ako neko može da utiče na privremenu vlast u Prištini, onda su to Amerikanci, mentori kosovske nezavisnosti. Trenutno im situaciju otežava politički vakum do koga je došlo kada je Ramuš Haradinaj podneo ostavku na mesto tzv. premijera.

SAD pokušavaju da se do rešenja dođe najkasnije do jula sledeće godine, te se zato žestoko protive bojkotu parlametarnih izbora u Srbiji na proleće naredne godine i sve američke diplomate koja dolaze u Srbiju na to ukazuju i predstavnicima opozicionih partija koje su najavile na izbore neće izaći.

U punom kapacitetu američka diplomatija radi na više frontova kako bi sporazum Beograda i Prištine bio potpisan do leta 2020. Kada sporazum bude finiširan i uđe u Skupštinu Srbije, Amerikancima će biti važno da u parlamentu budu i predstavnici opozicije. Nije važno kako će glasati, već da sede u sali i glasaju, kazao je sagovornik.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mediji: Stejt department ima jasan plan, Pompeo ga rekao Vučiću

Izvor: B92, 21.Avg.2019

Beograd -- Izvor lista "Blic" iz doiplomatskih krugova kaže da Amerika ima jasan plan o dinamici rešenja pitanja Kosova...Naime, prema tvrdnjama tog izvora plan Stejt departmenta je da Priština ukine takse, da se pregovori Beograda i Prištine nastave sredinom septembra, da najkasnije do juna sledeće...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.