Napeta situacija u Trepči: Moguć upad policije?!

Izvor: Vesti-online.com, 07.Feb.2019, 01:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napeta situacija u Trepči: Moguć upad policije?!

Direktor srpskog dela rudarskog kombinata Trepča na Kosovu i Metohiji Jovan Dimkić nada se da neće biti nasilne akcije kosovske policije u skoroj budućnosti prema ovom kombinatu, ali da ni taj scenario nije isključen.

- Ako sagledamo situaciju realno, nas mogu opstruisati i na druge načine - konfiskacijom imovine, opreme, blokadom računa. Ni scenario fizičkog nasilja nije isključen - rekao je Dimkić za "Sputnjik".

On je napomenuo da su se menadžment i radnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Trepče otpočetka izjasnili da neće prihvatiti odluke Prištine. Odgovarajući na pitanje šta bi se desilo u slučaju blokade računa kombinata, on je rekao da u okviru kosovskog sistema definitivno nema mogućnosti za dogovor o bilo čemu.

Na spekulacije medija da Albanci, ako preuzmu Trepču i nastave da kopaju, mogu praktično da počnu da eksploatišu rudu i u centralnoj Srbiji, Dimkić kaže da je to samo hipotetička situacija i da se nada da se to neće dogoditi.

Ekonomista Danilo Šuković u izjavi za "Vesti" kaže da mora da se utvrdi ko je vlasnik Trepče.

- Vlasništvo se utvrđuje prema strukturi izvora uloženih sredstava. Vrlo je važno da se tačno utvrdi ko je, kada, kako i koliko ulagao u Trepču. Najbolje je bilo da nezavisna međunarodna institucija sastavljena od eksperata utvrdi činjenično stanje. Bez tačno utvrđenog uloženog iznosa nema rešenja situacije - kaže dr Šuković.

Dimkić je naglasio da je struktura Trepče, koja je podeljena na srpski severni i albanski južni deo, apsolutno i pravno dokaziva.

- Oni su mogli da kažu da im pripada 50, 80, 100 odsto kompanije. Preko noći je utvrđen neki broj, ne zna se prema kojim kriterijumima, apsolutno bez ikakvih dokumenata - istako je Dimkić.

Petronijević: Slabi argumenti

Očigledno je da su Albanci, kaže advokat Goran Petronijević, prilikom formiranja parainstitucija na Kosovu i Metohiji napravili paralelni proces raspodele kapitala Trepče u odnosu na tu samoproklamovanu državu.

- Niko od nas nikada nije te papire video, ali sam siguran da bi u nekom sporu pred međunarodnim sudom, u uporednoj argumentaciji, njihovi argumenti bili veoma slabi - kaže Petronijević.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.