Živeo sam i u Rusiji i u Briselu... Menjamo mnoge stvari

Izvor: B92, 16.Okt.2018, 07:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Živeo sam i u Rusiji i u Briselu... Menjamo mnoge stvari"

Beograd -- Ključni regionalni problem koji ugrožava suverenitet i teritorijalnu celovitost Srbije je složena situacija na Kosovu i Metohiji, kaže načelnik generalštaba.

Ali, kako je dodao, građani nemaju razloga za strah jer Vojska neprekidno prati situaciju i spremna je da adekvatno reaguje na eventualne promene stanja bezbednosti i spreči prelivanje krize na teritoriju centralne Srbije.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović je u intervjuu za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Večernje novosti" izjavio da je niz postupaka vlasti u Prištini u poslednje vreme doprineo nestabilnosti regiona, objasnivši da misli na ignorisanje briselskih sporazuma, nametanje rešenja bez uvažavanja stavova Srbije i srpske zajednice na KiM, transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga i posetu koasovskog predsednika Hašima Tačija jezeru Gazivode.

Prema njegovim rečima, jedini adekvatan sagovornik za pitanje bezbednosti na KiM je Kfor s kojim Vojska Srbije ima razvijenu saradnju.

"Mi ćemo učiniti sve da se poštuju međunarodne obaveze i pravna akta i da u duhu odluka predsednika Republike i premijera nastavimo profesionalnu saradnju s Kforom, ali insistiramo da ih poštuju i svi drugi akteri", izjavio je Mojsilović i dodao da iako su međunarodne snage jedina legitimna oružana formacija, od Kfora se traže garancije da će srpski narod u potpunosti biti zaštićen.

Upitan da prokomentariše medijske napise da je blizak NATO-u i da je njegovo imenovanje "gest dobre volje Srbije prema Zapadu", Mojsilović kaže da je živeo i u Rusiji i u Briselu, učestvovao u ratnim dejstvima na prostoru bivše Jugosalavije i na KiM i da nema razloga ikome da se pravda, kao i da će voditi računa isključivo o interesima države u skladu sa Ustavom.

Govoreći o sprovedenim reformama Vojske Mojsilović je rekao da je bilo nekih "neadekvatnih mera", ali da one nisu uticale na sposobnost Vojske da "adekvatno odgovori".

"Promene u okruženju veoma utiču na ono što će se u narednom periodu dešavati. Mnoge stvari menjamo i unapređujemo. Vojska Srbije, bez obzira na promene bezbednosnog okruženja, uvek će biti spremna da adekvatno vojno odgovori", rekao je Mojsilović.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.