Na Platformi SE 14 nerešenih slučajeva ubijenih i nestalih novinara na Kosovu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Avg.2018, 10:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Platformi SE 14 nerešenih slučajeva ubijenih i nestalih novinara na Kosovu

Na Platformi Saveta Evrope (SE) za zaštitu novinarstva i bezbednost novinara od petka se nalazi i 14 nerešenih slučajeva ubistava, kidnapovanja i nestanaka srpskih i albanskih novinara i medijskih radnika na Kosovu od 1998. do 2005. godine, objavilo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS).

Slučajeve je, kako se navodi, Platformi SE prijavila Evropska federacija novinara (EFJ), nakon što je Skupština te federacije, 6. juna ove godine u Lisabonu, jednoglasno usvojila Rezoluciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << o istragama ubistava novinara na Kosovu koju su podneli Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Sindikat novinara Srbije (SINOS) i Asocijacija novinara na Kosovu (AGK).

Na Platformi se navodi da je prošlo skoro 20 godina, a da još "niko za počinjene zločine nije izveden pred lice pravde".

U Rezoluciji o istragama ubistava novinara na Kosovu se poziva da se "obnove napori", istraže i pred lice pravde dovedu izvršioci za ubistva i kidnapovanja novinara, a da se porodicama obezbedi obeštećenje, navodi se na sajtu Platforme SE.

Cilj Platforme je da unapredi zaštitu novinara i da, objavljujući pretnje i nasilje nad novinarima i medijskim radnicima, omogući Savetu Evrope dovoljno informacija na osnovu kojih bi, ukoliko je potrebno, mogao na vreme da reaguje.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

UNS: Slučajevi ubistava novinara na Kosovu na platformi Saveta Evrope

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Avg.2018

Na Platformi Saveta Evrope za zaštitu novinarstva i bezbednost novinara od petka se nalazi i 14 nerešenih slučajeva ubistava, kidnapovanja i nestanaka srpskih i albanskih novinara i medijskih radnika na Kosovu u periodu od 1998. do 2005. godine, saopštio je danas UNS...Slučajeve je Platformi Saveta...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.