Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Jun.2020, 19:40

Na Kosovu za 48 sati 77 pozitivnih na koronavirus

Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova (NIJZ) saopštio je danas da je tokom poslednja dva dana na Kosovu registrovano 77 osoba pozitivnih na koronavirus, koji su kontakti ranije zaraženih osoba.

Samo danas je zabeleženo 40 novih slučajeva, čime je ukupan broj zaraženih dostigao ukupno 1.234 ljudi, dok je 313 aktivno obolelih.

Danas je ozdravilo šest pacijenata, što znači da je od kovid-19 na Kosovu do sada izlečeno 890 ljudi.

Do sada je preminula >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << 31 osoba, koje su pored kovid-19 imale i druge prateće hronične bolesti.

Desetoro obolelih je iz Priština, osmoro iz opštine Vučitrn, sedmoro iz opštine Prizren, šest slučajeva iz opštine Kosovo Polje, pet je registrovano u Obliću, i po jedan slučaj u opštinama Srbica, Gnjilane, Orahovac i Mitrovica.

Od 8. februara do 7. juna 2020. godine, u Laboratoriji za molekularnu mikrobiologiju NIJZ testirano je 16.674 osoba za koje se sumnjalo da su zaražene koronavirusom.

NIJZ 24 sata dnevno kontaktira i nadgleda sve kontakte zaraženih, koji su u obavezi da budu u samoizolaciji i da zatraže lekarsku pomoć ako imaju simptome kovid-19.

Vlada Kosova je danas ukinula sedmodnevne mere samoizolacije za osobe koje ulaze na Kosovo, pod uslovom da prilikom kontrole na prelazu nemaju simptome koronavirusa.

Istovremeno su otvoreni svi prelazi za kopneni saobraćaj a ukinuta je i zabrana kretanja od 21 do 5 časova.

Na sednici Vlade je odlučeno da se do 20. juna ponovo proceni epidemiološka situacija u zemlji.

Od sutra, naredne dve nedelje učenici devetog i 12 razreda imaće nastavu kao pripremu za polaganje ispita dostignuća, odnosno maturskih ispita.

Učenici ostalih razreda osnovne i srednje škole nastavljaju da prate video nastavu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.