Može li Kurtijeva mržnja ugušiti srpski jezik na Kosovu i Metohiji?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Nov.2019, 19:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Može li Kurtijeva mržnja ugušiti srpski jezik na Kosovu i Metohiji?

"Svi totalitarni sistemi su pokušali da se obračunaju sa jezikom i to je poslednja faza njihovog ludila i propasti". Ovom rečenicom na predizborno obećanje Aljbina Kurtija da službeni jezik ubuduće bude samo albanski, reaguje književnik i novinar iz Gračanice Živojin Rakočević.

Na Kosovu i Metohiji je u upotrebi nekoliko jezika, ali samo su dva zvanična: albanski i srpski. Iako često albanizovan, nepravilan i iskrivljen, srpski jezik je zastupljen u institucijama, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Aljbin Kurti bi to da promeni, pa bi korišćenje ovog pisma dozvolio samo u sredinama sa srpskom većinom.

"To je poslednji stadijum mržnje i on je razarajući, kako za onoga ko ga primenjuje, tako i za onoga koji trpi", dodaje Rakočević i ističe: "To je jedan neverovatan i potpuno besmislen naum jer se sa jezikom ne možete obračunavati. Ne možete mu ništa. On će preživeti i pojavljivaće se tamo gde ga najmanje očekujete, on izvire iz svake knjige, svakog slova koje smo mi ovde ostavili i zapisali, iz svega što smo mi".

Rakočević naglašava da je srpski jezik na Kosovu i Metohiji konstantno na granici između opstanka i nestanka.

"Te 1999. godine postojali su ljudi koji su naplaćivali upotrebu srpskog jezika. Dakle, 100 maraka je koštalo ukoliko vas uhvate da govorite srpski u Peći, a 30 maraka u Kosovskoj Kamenici. Posle toga smo dobili zakonsko pravo na upotrebu jezika, ali ovde više zakoni ne važe", kaže on.

To je, navodi dalje Rakočević, obrnuta logika u kojoj se svako može razračunavati sa jezikom.

"Jer sve što ste napisali na oba ili na sva tri jezika (albanskom, srpskom ili engleskom) u formi zakona to niko ne želi suštinski da primeni, a da primenjuje možda bi nam svima bilo lakše", smatra on.

"Rat protiv jezika svi su izgubili", zaključuje književnik Živojin Rakočević.


Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.