Molitvene svečanosti povodom 1.000 godina Prizrenske eparhije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Dec.2018, 00:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Molitvene svečanosti povodom 1.000 godina Prizrenske eparhije

U okviru molitvenih svečanosti povodom obeležavanja 1.000 godina Prizrenske eparhije, danas je služena sveta liturgija u Sabornom hramu svetog velikomučenika Georgija u Prizrenu na Kosovu i Metohiji.

Svetom arhijerejskom liturgijom načalstvovao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije odlikovao je oca Slobodana Đorića, paroha prizrenskog, zbog revnosti i požrtvovanosti tokom osmogodišnjeg služenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u ovom hramu, prenela je TV Hram.

Prizrenska eparhija obeležava 1.000 godina od njenog prvog pisanog spomena u prvoj hrisovulji vizantijskog cara Vasilija II koji je odmah po osvajanju Ohrida izdao tri povelje ohridskom Arhiepiskopu Jovanu, kojima je bio utvrđen obim Ohridske arhiepiskopije.

Prema prvoj povelji, koja je izdata 1019. godine, u sastav Ohridske arhiepiskopije ušla je i Prizrenska eparhija, koja će u budućnosti odigrati veoma važnu ulogu u istoriji Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda.

Obeležavanje jubileja počelo je u subotu, svetom liturgijom u manastiru Devič, a nastavljeno večernjom službom u Crkvi Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, koja je bila sedište Eparhije prizrenske u prvom periodu njenog postojanja od 1019. do 1219. godine.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

1.000 GODINA EPARHIJE RAŠKO-PRIZRENSKE: Duhovni bedem srpskog naroda

Izvor: Večernje novosti, 17.Dec.2018

Eparhija raško-prizrenska obeležila hiljadu godina svog postojanja u Prizrenu. Eparhija se prvi put spominje u hrisovulji vizantijskog cara Vasilija Drugog, 1019. VEČERNjIM bogosluženjem u Crkvi Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, predavanjem na temu "Hiljadu godina Prizrenske...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.