Milivojević: Zapadni Balkan ponovo u žiži globalne politike, ne gurati prst u oko velikima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Nov.2019, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milivojević: Zapadni Balkan ponovo u žiži globalne politike, ne gurati prst u oko velikima

Diplomata Zoran Milivojević smatra da Srbija mora da vodi racionalnu politiku po pitanju Kosova i Metohije i pronađe načine da realizuje svoje interese, ne gurajući prst u oko velikim silama.

Milivojević je rekao da je skup u Ženevi u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma važan jer pokazuje da je Zapadni Balkan ponovo u žiži globalne politike, pogotovo posle nedavanja datuma za početak pregovora Severnoj Makedoniji i Albaniji.

"Odluka Hašima Tačija da ode >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Berlin da se sretne sa Pompeom potvrđuje stav prištinske vlasti da bude direktno orijentisana na Ameriku. S druge strane, Vašington pokazuje interes da bude direktno uključen preko svojih izaslanika", istakao je Milivojević, kaže za RTS.

Smatra da je razlog tome i neuspeh Evropske unije da u poslednjih pet godina učini nešto kako bi se kosovski čvor razmrsio.

"Rekao bih da su imali istorijsku šansu. Ne samo Federika Mogerini, nego cela ta ekipa. Vodili su pregovore neuspešno, što je pokazalo dve stvari - da Evropska unija nema više globalnu težinu i da nema mehanizam kojim bi realizovala svoje ciljeve i kojim bi uticala na prištinske vlasti da se dijalog nastavi", kazao je Milivojević i dodaje da se uvek loše završilo po male zemlje kada velike sile arbitriraju.

"Neophodno je voditi racionalnu politiku, nikako ne gurati prst u oko velikima i tražiti načine da realizujemo svoje interese na jedan optimalan način, mudrom spoljnom i racionalnom politikom", naglašava Milivojević.

Ističe da je francuski predsednik Emanuel Makron dao oštre ocene o stanju Evrope i NATO pakta.

Kaže da izjave Aljbina Kurtija upućuju na zaključak da kod njega nema spremnosti za dijalog.

"On govori o nekakvom reciprocitetu. Sve što govori, polazi od platforme koja je za nas neprihvatljiva - priznanje i ništa više. Kada govori o reciprocitetu, on demonstrira državnost Kosova. To nas ne približava dijalogu", kaže Milivojević.

Kaže da je neprihvatljivo odmah razgovarati o priznanju Kosova i modalitetima kako do njega doći.

"Za srpsku stranu je prihvatljivo da se vratimo nazad i vidimo šta je iza nas ostalo i da prištinska strana ispuni sve obaveze koje su ostale, pa da onda vidimo šta bi mogao da bude kompromis", ističe Zoran Milivojević.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.