Milić: Dodati 4 opštine u Ustav; Milivojević: Time bismo priznali KiM

Izvor: B92, 24.Jun.2019, 19:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milić: Dodati 4 opštine u Ustav; Milivojević: Time bismo priznali KiM

Promena preambule Ustava da su četiri opštine na severu KiM sastavni deo Srbije ne bi doprinela pregovaračkoj našoj poziciji, smatra diplomata Zoran Milojević.

Diplomata Zoran Milivojević, odgovarajući na predlog predsednice Centra za evroatlantske studije Jelene Milić, rekao je da smatra da eventualna promena preambule Ustava, preciziranje o četiri opštine na severu KiM kao sastavnom delu Srbije, ne bi doprinela jačanju naše međunarodne i pregovaračke pozicije. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Takav predlog bi, prema njegovom mišljenju, značio da Srbija unapred priznaje Kosovo i Metohiju, odstupa od sopstvenog Ustava i rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Nisam siguran kako bi ključni igrači u međunarodnoj zajednici prihvatili takav jednostrani stav, imajući u vidu njihov odnos prema pitanju granica i statusu Kosova i Metohije koji je definisan u SB UN uz oslanjanje na Rezoluciju 1244", rekao je Milivojević.

On je dodao da svaka promena statusa Kosova i Metohije mora proći kroz Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, te da nije siguran kako bi ustupak Srbije vezano za teritoriju u bilo kom smislu naišao na razumevanje međunarodne zajednice, samih Albanaca, ali prvenstveno građana Srbije.

"Kada se vrši promena ustavnog položaja države, onda je neohodno da to prođe kroz neki referendum. Mislim da takva promena preambule ne bi mogla da prođe jednim jednostranim aktom ili jednom političkom odlukom", naveo je Milivojević.

Milivojević zaključuje da ne podržava predlog koji bi dovodio u pitanje status Kosova i Metohije u sastavu Srbije.

Na stalne pritiske Prištine i jednostrane odluke kojima je sama definisala svoju pregovaračku poziciju i "zakucala" dijalog, Beograd, po mišljenju predsednice Centra za evroatlanske studije Jelene Milić, treba da odgovori odlukom Vlade Srbije o promeni preambule Ustava, u formulaciju: "Četiri opštine na severu KiM su sastavni deo Srbije". "Time bi Srbija ojačala svoju poziciju. Mi bismo napravili proaktivan stav, nenasilan. Ne bismo nikoga provocirali bezbednosno, napravili bismo mnogućnosti za više novih opcija i aktera u novom formatu", objasnila je predlog CEAS-a vladi Jelena Milić za Tanjug.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

USTAVNE PROMENE: Izmena preambule ne bi ojačala pregovaračku poziciju Srbije

Izvor: Večernje novosti, 24.Jun.2019

Diplomata Zoran Milivojević smatra da eventualna promena preambule Ustava, koja bi se odnosila na preciziranje o četiri opštine na severu KiM kao sastavnom delu Srbije, ne bi doprinela jačanju naše međunarodne i pregovoračke pozicije Diplomata Zoran Milivojević smatra da...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.