Metla: Ukidanje cenzusa za referendum je priprema za promenu Ustava i priznanje secesije Kosova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Nov.2019, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Metla": Ukidanje cenzusa za referendum je priprema za promenu Ustava i priznanje secesije Kosova

Član Predsedništva pokreta "Metla" 2020 Miloš Jovanović izjavio je danas da je za taj pokret neprihvatljivo ukidanje cenzusa za referendum, predviđen Nacrtom zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Jovanović je u saopštenju naveo da se taj pokret protivi usvajanju novog zakona jer je, tvrdi, u funkciji planirane promene Ustava i pripreme pravnog okvira za priznanje secesije Kosova.

Navodeći da je apsolutno neprihvatljivo ukidanje aktuelnog rešenja, koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << predviđa da je referendum uspešan ukoliko više od polovine građana izađe na glasanje, Jovanović kaže da se na taj način obesmišljava referendum kao forma neposrednog učešća građana u donošenju najvažnijih odluka, kao što su promena granica Srbije i promena Ustava.

Jovanović smatra i da ne stoji obrazloženje predlagača Nacrta Zakona da se uslov natpolovične izlaznosti briše kako bi se novi zakon uskladio sa Ustavom jer, dodaje, Ustav ne propisuje potreban broj izašlih glasača da bi referendum bio punovažan, već samo naznačava da se odluka donosi većinom izašlih birača.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.