Mediji: SAD miniraju Dačića, šalju note pred posete

Izvor: B92, 08.Nov.2018, 09:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediji: SAD miniraju Dačića, šalju note pred posete

Beograd -- Uoči dolaska Dačića u Grenadu, prošle nedelje, karipskim zemljama prosleđene su smernice Stejt departmenta o tome kakav stav da zauzmu, pišu "Novosti".

A taj stav, navodi taj beogradski list, podrazumeva da se podrška dâ Prištini.

U tim smernicama se navodi da je Kosovo nezavisna država koja nastavlja da napreduje, dok dodatna priznanja Kosova doprinose stabilnosti u Evropi.

"Podstičemo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vašu vladu da snažno potvrdi priznanje Kosova kao punopravnog člana međunarodne zajednice. Od proglašenja nezavisnosti 2008. Kosovo je priznalo više od 100 članica UN i ono nastavlja da napreduje kao nezavisna i multietnička demokratija. Dodatna bilateralna i multilateralna priznanja Kosova doprinose većoj stabilnosti u Evropi, a izolacija Kosova i njegovih građana je recept za nestabilnost", samo su neke od sugestija koje su se, kako prenose izvori lista, našle u noti upućenoj na adresu zemalja ovog regiona, u kojoj je čak bio naznačen i tačan datum boravka srpskog šefa diplomatije na Karibima.

Pretpostavljajući verovatno da ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić dolazi da lobira za povlačenje priznanja takozvanog Kosova, u ovom dokumentu se navodi da bi to "ohrabrilo nazadne elemente u regionu, koji rade na potkopavanju napora za normalizaciju izmedju Kosova i Srbije i protive se integraciji čitavog regiona u evroatlantske institucije".

Pored toga, naglašava se i da bi takav korak "delovao protiv ključnih napora SAD i Evropske unije za rešavanje krhkosti regiona".

U pomenutoj noti upućenoj karipskim zemljama, SAD od njih traže i da podrže članstvo Kosova u Interpolu, uz obrazloženje da će to "ojačati međunarodne napore u borbi protiv kriminala i terorizma, a da samo kriminalci imaju koristi od statusa kvo", pišu "Novosti".

Podsetimo, Dačić je juče potvrdio da je deseta zemlja povukla priznanje Kosova, a takođe jedna od gorućih tema ovih dana u vezi s Kosovom jeste njihova težnja da postanu zemlja članica Interpola, čemu se Beograd oštro protivi. Dačić je juče izjavio da bi to značilo da bi se skoro ceo državni vrh Kosova našao na poternicama Interpola.

Takođe, ono što još boli prištinsku stranu jeste i odugovlačenje finalizacije vizne liberalizacije,- zbog čega Dačić smatra da je Priština namerno povećala carine na robu iz Srbije, odnosno da je na taj način ucenila EU da ubrzaju s tom liberalizacijom.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Amerika "minira" Beograd - preporuke karipskim zemljama da potvrde priznanje Kosova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Nov.2018

Uoči dolaska šefa srpske diplomatije Ivice Dačića u posetu Grenadi, prošle nedelje, karipskim zemljama prosleđene su "smernice" Stejt departmenta o tome kakav stav da zauzmu, a koje podrazumevaju podršku Prištini, pišu "Večernje novosti"..."Podstičemo vašu vladu da snažno potvrdi priznanje...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.