Marković: Uvijek mi je zadovoljstvo da dođem u Prištinu da se sretnem sa predsjednikom Haradinajem

Izvor: Vostok.rs, 29.Maj.2019, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marković: Uvijek mi je zadovoljstvo da dođem u Prištinu da se sretnem sa predsjednikom Haradinajem

Saopštenje Vlade Crne Gore: "Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković izjavio je u Prištini nakon zvaničnih razgovora sa predsjednikom Vlade Republike Kosovo Ramušom Haradinajem da su odnosi Crne Gore i Kosova prijateljski, da dvije države ostaju dosljedne u realizaciji dobrosusjedskih, evropskih i evroatlantskih ciljeva te u ekonomskoj saradnji, posebno u razvoju infrastrukture.
„Uvijek mi je zadovoljstvo da dođem u Prištinu da se sretnem sa predsjednikom Haradinajem i da razgovaramo o svim pitanjima koja se tiču bilateralnih odnosa dvije zemlje. Danas sam imao posebno zadovoljstvo da prisustvujem otvaranju Razvojnog centra Crnogoraca u Prištini. To je dokaz da dvije zemlje baštine trajno i suštinsko prijateljstvo, da su posvećene osnovnim vrijednostima koje baštine naše zemlje kao i vrijednostima Evropske unije, da su multikulturalnost i multietnički sklad, poštovanje vrijednosti naših zajednica najveća potpora održivosti naših država i našeg trajnog prijateljstva“ – rekao je premijer Duško Marković.
Predsjednik Vlade Crne Gore se zahvalio Vladi Kosova i njenom predsjedniku na angažmanu na prepoznatljivosti i vidljivosti crnogorske zajednice na Kosovu. „Od predsjednika Haradinaja sam na ovom sastanku dobio uvjeravanje da će crnogorska zajednica biti institucionalno prepoznatljiva u budućnosti“ – rekao je predsjednik Vlade Crne Gore.
Na sastanku je – rekao je premijer Marković – bilo riječi i o bilateralnim odnosima prije svega o ekonomskoj saradnji i to konkretno na infrastrukturnim projektima. „Razvoj infrastrukture je ključna pretpostavka i osnova našeg ubrzanog razvoja. Čestitam predsjedniku i njegovoj Vladi na rezultatima koje su ostvarili na razvoju putne infrastrukture. I Crna Gora to radi i vjerujem da ćemo u godinama koje slijede dostići i vaš rezultat i vaš napor i da je to najbolji doprinos agendi povezivanja za koju smo se opredijelili u Trstu kada smo potpisali Akcioni plan“ – rekao je premijer Duško Marković. Predsjednici vlada Crne Gore i Kosova su se saglasili da današnje otvaranje autoputa od Prištine do granice Kosova i Makedonije ne predstavlja vrijednost samo za te dvije države već za cio region. „To će ubrzati i povezati Makedoniju i Kosovo sa Crnom Gorom, to će ojačati i unaprijediti kretanje građana i turista i istovremeno dati novu priliku za naša preduzeća i našu privredu“ – rekao je premijer Duško Marković. Predsjednik Vlade Crne Gore je rekao da je na sastanku razgovarano i o unapređenju infrastrukture u graničnom području i to na pravcima Peć – Rožaje i Plav – Dečane rekavši da je to zahtjev stanovništva sa obiju strana granice. „Dakle Kosovo i Crna Gora veoma dinamično razvijaju svoje odnose i svoje partnerstvo. Mi se veoma dobro razumijemo u planu realizacije ključnih ciljeva dviju zemalja, a oni su evropski i evroatlantski. Crna Gora stoji na raspolaganju našim kosovskim prijateljima da im prenese sva iskustva i podršku koju smo i mali i u evroatlantskom procesu u članstvu u NATO-u i naravno naše iskustvo kada je u pit pregovarači proces sa Evropskom unijom“ – rekao je premijer Duško Marković. Premijer Kosova Ramuš Haradinaj ponovio je riječi premijera Markovića rekavši da Crna Gora i Kosovo ostaju prijatelji, dosljedni u realizaciji svojih strateških interesa koji su ne samo dobrosusjedski nego evropski i evroatlantski.", navodi se u saopštenje Vlade Crne Gore.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.