Marković: Amfilohija ćemo dovesti poznaniju prava

Izvor: Vostok.rs, 30.Okt.2019, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marković: Amfilohija ćemo dovesti poznaniju prava

Crnogorski premijer Duško Marković izjavio je da Mitropolija crnogorsko primorska i mitropolit Amfilohije "ne poštuju zakone" Crne Gore ali da će ih država, silom zakona „sve dovesti poznaniji prava”.
Marković je u intervjuu za RTCG rekao i da će Vlada Crne Gore, još neko kratko vreme nastaviti razgovore o Zakonu o slobodi veroispovesti, a ako ne bude saglasnosti, zakon će predložiti Skupštini.
„Onda ćemo silom zakona dovesti poznaniji prava (poznavanju prava) sve u Crnoj Gori, pa i MCP”, poručio je Marković, prenosi Beta. Crnogorski premijer nedavno se sastao sa mitropolitom Amfilohijem, ali kako dodaje, taj sastanak nije bio korak ka usaglašavanju stavova o Zakonu o slobodi veroispovesti. On je ponovio stav da je Vlada pripremila "dobar zakon" i dodao da najviše otvorenih pitanja i neslaganja ima sa MCP. „Ja sa mitropolitom uvek oštro polemišem o ključnom pitanju, poštovanju zakona i države. Ne možete se u jednoj državi ponašati anarhično i nepoštovati zakone i državu”, kazao je Marković. On je naveo da mitropolit Amfilohije, sa sveštenstvom, "ne uvažava" to što je Crna Gora NATO članica i nezavisna država. „On i dalje ne želi da prihvati da je Crna Gora nezavisna država i što je najgore Mitropolija i on ne poštuju nijedan zakon. Pitao sam ga da li Vi stvarno mislite da država nema snage da vaše nezakonite intervencije u prostoru spriječi i sruši. Imamo, možemo to uraditi za jedan dan, za jednu noć. I krstionicu i crkvu na Rumiji i sve druge crkve koje gradite bez saglasnosti države. Ali ne želimo to da radimo, želimo da u dijalogu dođemo do rešenja”, kazao je Marković.

Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Marković: Razgovori sa Mitropolijom narednih dana

Izvor: Blic, 31.Okt.2019, 01:56

Predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković rekao je da razgovori sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom Srpske pravoslavne crkve o Predlogu zakona o slobodi veroispovesti nisu rezultirali dogovorom, ali da će verovatno u narednih nekoliko dana taj dijalog biti obnovljen.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.