Marić: Neprihvatljivo dalje odlaganje formiranja ZSO

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Maj.2016, 12:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marić: Neprihvatljivo dalje odlaganje formiranja ZSO

Ministar administracije i lokalne samouprave u kosovskoj vladi Ljubomir Marić izjavio je danas da su neprihvatljivi svi zahtevi kojima se traži odlaganje formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO).

Marić je u izjavi Tanjugu rekao da očekuje da bez daljeg odlaganja bude sproveden deo briselskog sporazuma koji se odnosi na ZSO a to znači da se izradi i usaglasi statut i zakaže konstitutivna sednica Zajednice.

Marić je kazao da Srbi insistiraju na sprovođenju dela >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << briselskog sporazuma koji se odnosi na formiranje ZSO, onako kako je predviđeno i da Vlada Kosova mora da usvoji odluku koju će potvrditi Ustavni sud, čime će se stvoriti okvir da Statut ZSO bude izrađen, usaglašen i konačno usvojen.

"Svi zahtevi za dalje odlaganje formiranja ZSO za nas kao politički faktor, kao predstavnike našeg naroda, više nisu prihvatljivi i mi ćemo svakim dan sve više insistirati da sporazum o ZSO nastavi da se sprovodi,"- poručio je Marić.

On je podsetio da je međunarodna zajednica garant briselskog sporazuma i da je najveća odgovornost na njoj, da Srbi ne žele nikog da prozivaju, da nemaju nameru da se sukobljavaju, jer je međunarodna zajednica ta koja je vodila razgovore i koja je dužna da sprovede ono što je dogovoreno.

"Mi ćemo i prema međunarodnoj zajednici zauzeti stav da više nema odlaganja, da oni moraju, po redosledu prvog napsanog i potpisanog Briselskog sporazuma, gde prvih šest tačaka govori o ZSO, bez odlaganja, sprovesti, odnosno implementirati na terenu ono što je dogovoreno i potpisano,"- rekao je Marić.

Marić je kazao da su u situaciji velikih političkih kriza u Prištini Srbi bili strpljivi i konstruktivni i da nisu hteli da budu remetilački faktor, ali da je stav Srpske liste da je sada vreme isteklo, da više nema ni vremena ni argumenata za odlaganje.

Srbi su, kako je podsetio, izašli na kosovske izbore i učestvuje u ovdašnjem političkom životu upravo zbog ZSO koji vide kao garant da srpski i nealbanski narod može da opstane i da se razvija.

"Zato je nama važno da ZSO što pre bude funkcionalna jer u suprotnom mi možemo samo da stagniramo i da se mučimo sa svakodnevnim problemima koje imamo,", zaključio je Marić.

Spahiu: ZSO kasni jer nema međunarodnog pritiska

Analitičar Nedžmedin Spahiu izjavio je danas da će Zajednica srpskih opština (ZSO) biti formirana, ali da se sa tim kasni jer na implementaciji dogovora o ZSO ne insistiraju predstavnici zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova.

Spahiu je u izjavi za Tanjug rekao da se sa formiranjem ZSO kasni jer države koje su podržale kosovsku nezavisnost ne insistiraju na njenom formiranju i smatraju da dogovor kakav je postignut u Briselu kosovsku državu čini nefunkcionalnom.

To je suština zbog čega se kasni sa formiranjem ZSO, rekao je Spahiu istakavši da se čeka i na smirivanje strasti na obe strane kako bi ZSO zaživela.

On je dodao da ZSO takva kakva je dogovorena u Briselu "ne pomaže Srbima na Kosovu, ali da pomaže Beogradu da zakomplikuje funkcionisanje Kosova", zbog čega, kako ocenjuje zapadne zemlje koje su investirali u stvaranje države Kosovo, ne žele da insistiraju na sprovođenju dogovora o ZSO.

Spahiu smatra da Srbi na Kosovu već imaju autonomiju koju su dobili decentralizacijom kosovske vlasti

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.