Izvor: N1 televizija, 18.Okt.2018, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manter: Iznenađuje me da stav SAD o Kosovu iznenađuje Srbe

Nekadašnji ambasador SAD u Beogradu i predsednik Instituta Istok - Zapad Kameron Manter izjavio je u Danu uživo da je mišljenje SAD da je najbolji potez Srbije i Kosova da priznaju jedna drugu.

Izvor: N1

"Rešenje koje je najbolje jeste da nezavisno Kosovo i nezavisna Srbija nauče da rade jedna s drugom, da rade u pravcu budućnosti", rekao je on.

Komentarišući izjavu ambasadora Kajla Skata >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << da je Kosovo za SAD nezavisna država, Manter je podsetio da su tokom njegovog mandata SAD priznale Kosovo.

"Kao što je rekao ambasador Skat, to nije ništa novo. To je stav SAD o jednoj pravoj državi, kao što je i Srbija stvarna država. To je naš stav već 10 godina. Iznenađuje me da to iznenađuje Srbe. Amerika je uvek smatrala da postoji budućnost za nezavisno Kosovo i nezavisnu Srbiju zajedno, u odnosima saradnje i na putu za Evropu, uz podršku američkih prijatelja. To je uvek bio naš stav i mislim da je to upravo rekao Kajl Skat", istakao je Manter.

Odgovarajući na pitanje o mogućem povlačenju UNMIK-a sa Kosova, Manter je rekao da je to pitanje nešto za šta se Amerikacni dugo zalažu.

Prema njegovom mišljenju, Srbija ne bi trebalo da se boji formiranja Vojske Kosova.

"Mislim da je moguće izgraditi poverenje gde normalne strukture u obe zemlje neće biti razlog za strah", smatra nekadašnji američki ambasador u Beogradu.

Pohvale za Vučića i Tačija

Manter je pohvalio lidere Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, zato što rade na pitanju normalizacije odnosa.

"Ostavimo prošlost za sobom, svi treba da krenu u pravcu Evropske unije i atlanstkim strukturama, ko kako želi. Jer, tu je budućnost obe zemlje", smatra on.

Podsetio je da je američka vlada ohrabrivala razgovore Vučića i Tačija, kao i to da će, ako dođe do sporazuma koji je prihvatljiv za obe strane, podržati rešenje i podstaći druge da to podrže.

"Kako bismo izašli iz ove situcaije koja znači stagnaciju u poslednjih 10 godina i da krenemo u pravcu razumnih odnosa na osnovu poverenja i zajedničkog poštovanja", kaže on.

Dodaje da je, s tim u vezi, čuo da stvari trenutno ne idu dovoljno brzo iako, ocenjuje Manter, "Vučić i Tači žele da to ide u dobrom pravcu".

"Mislim da oni znaju da je američka administracija zainteresovana da dođe do sporazuma", navodi Manter.

Prema njegovom mišljenju, zamena teritorija na etničkoj osnovi nije pravo rešenje.

"Ono što treba da se desi jeste produbljavanje odnosa tako da postoji poverenje. To možda nije atraktivno kao recimo da se napravi neki takav sporazum. Nadam se da se Vučić i Tači zalažu ne samo za pitanje zamene teritorija nego i da govore o stvarima koje će pogurati ovaj proces napred. Time mislim da oni zaslužuju naše poverenje i treba da kažu kako da rešimo ovaj problem. Puno teških stvari mora da se desi i mislim da oni to znaju", rekao je on.

Priznao je i da ne poznaje pravo značenje termina razgraničenje, koji je upotrebio predsednik Srbije.

I dalje zabrinutost za Zapadni Balkan

Manter ističe da i dalje postoji zabrinutost za Zapadni Balkan i naglašava da je glavni izazov situacija u Bosni i Hercegovini gde posle opštih izbora neće biti lako formirati novu vladu.

Govoreći o prisustvu SAD na Zapadnom Balkanu, Manter smatra da bi ono trebalo da bude više od pukih vojnika i diplomatskih akcija.

"Snaga SAD i naših evropskih prijatelja je u 'mekoj moći' - jačanje ekonomskih odnosa, institucionalnih veza poput saradnje univerziteta, pokušaji da se rešavaju problemi omladine, nezaposlenosti...", smatra Manter.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Manter: Iznenađuje me da stav SAD o Kosovu iznenađuje Srbe

Izvor: Vesti-online.com, 18.Okt.2018

Nekadašnji ambasador SAD u Beogradu i predsednik Instituta Istok - Zapad Kameron Manter izjavio je u Danu uživo da je mišljenje SAD da je najbolji potez Srbije i Kosova da priznaju jedna drugu...- Rešenje koje je najbolje jeste da nezavisno Kosovo i nezavisna Srbija nauče da rade jedna s drugom,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.