Mandat Kfora obezvređuje odluku o formiranju kosovske vojske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Dec.2018, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mandat Kfora obezvređuje odluku o formiranju kosovske vojske

Vojska Kosova će biti formirana 14. decembra i biće to pre svega, poruka Beogradu da je Priština spremna i oružjem da štiti granice Kosova ,navode sagovornici Tanjuga, ali napominju da ne treba očekivati da će ona odmah posle formiranja povući neke ozbiljnije poteze.

"Njihove ambicije prema severu Kosova su jasno omeđene ulogom KFOR, jer šta god Albanci odlučili u svom parlamentu, KFOR je taj koji, prema zakonu o KBS koji je na snazi, kaže:'Ne možete izaći iz kasarne', >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << objašnjava za Tanjug vojni analitičar Aleksandar Radić.

Tako, kaže on, ne postoji direktna bezbednosna pretnja od formiranja vojske kao takve, ali poruka koju Priština šalje je - da oni imaju nameru da kroz sve što im stoji na raspolaganju, od propagande, pa ako zatreba i vojske, brane integritet Kosova onakvog kakvog oni vide, podseća Radić.

On međutim, skreće pažnju da je, mandat KFOR, jedini realan scenario u kojem može da se obezvredi stvarna vrednost izglasavanja paketa zakona o formiranju vojske u parlamentu u Prištini.

Radić istovremeno kaže da je jasno da postoje neke linije u američkoj diplomatiji koje su dale zeleno svetlo za izglasavanje zakona o formiranju vojske Kosova

„Ako američki ambasador u Prištini kaže da je za Ameriku prihvatljivo formiranje vojske Kosova onda je jasno da nije reč o zaveri, nego da je postojala neka nevidljiva komunikacija koja je ohrabrila albanske vlasti da započnu proces usvajanja zakona koji omogućava stvaranje oružanih snaga", ističe Radić.

Kosovske bezbednosne snage će zadržati isto ime, kaže on ,oni će imati iste ambleme, ali suštinska razlika je u zakonima u kojima će biti precizirano da je njihov zadatak očuvanje teritorijalnog integriteta Kosova.

„Suština je u članu zakona gde se definiše da je njihova misija - zaštita teritorijalnog integriteta Kosova, dok u ovom trenutku samo KFOR ima nadležnosti kada je reč o primeni te sile na KiM", naglašava Radić.

On dodaje da od 1999. do danas i neko vreme u budućnosti, dok se situacija bitno ne promeni i dok se ne postigne kakav takav normalni nivo komunikacije između Srbije i albanskih vlasti, KFOR dužan da zaustavi svaki pokret kosovskih snaga bezbednosti.

Pitanje formiranje vojske Kosova, za profesora Darka Trifunovića sa Fakulteta bezbednosti, nije samo leksičko pitanje jer novi zakon mogućava da se KSB u nekom narednom periodu pretvori u oružanu silu.

On smatra da se u Beogradu često zaboravlja da su "upravo Albanci pripadnici islamske brigade u Iraku i Siriji za potrebe SAD koje tamo ruše režime, i odatle postoji tolika podrška formiranju vojske Kosova od strane Vašingtona".

Kaže da će vojska Kosova po američkim planovima biti ona koja će u jednom trenutku otići u Siriju, Avganistan i mnoga druga krizna mesta, jer, prema njegovim rečima, jedan američki vojnik ne samo da mnogo košta, nego i život svakog Amerikanca u Americi je strašno problematičan ukoliko se ugrozi.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.