Maja Gojković sa učesnicima Skupštine Interparlamentarne unije

Izvor: B92, 13.Okt.2019, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maja Gojković sa učesnicima Skupštine Interparlamentarne unije

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sastala se sa predsednicima parlamenata Burundija, Irske, Ruande, Filipina i Crne Gore.

Ona je sa njima razgovarala o unapređenju parlamentarne i ukupne bileteralne saranje i zahvalila na učešću na zasedanju Interparlamentarne unije u Beogradu (IPU), koja se održava od 13. do 17. oktobra.

U saopštenju Narodne skupštine navedeno je da je Gojković zahvalila predsednicima skupštine Ruande, Donatilu Mukabalisu i predsedniku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << parlamenta Filipina Visentu Sotou na tome što nisu priznali nezavisnot Kosova i što poštuju teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, dok je predsedniku skupštine Burundi Paskalu Niabendu zahvalila na povlačenju priznanja i na podršci Srbiji prilikom pokušaja Kosova da postane član međunarodnih organizacija, kao što je Interpol.

Predsednik skupštine Burundi je kazao da je njegova zemlja spremna da razvija prijateljastvo i u budućnosti sa Srbijom i istakao da Burundi poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, kao i da će nastaviti da podržava stavove Srbije.

Gojković i Niabenda su istakli spremnost da dva parlamenta jačaju parlamentarne veze i u tom cilju u Narodnoj skupštini Srbije formirana je poslanička grupa prijateljstva, a ukazali su i na važnost razvoja ekonomske saradnje, infrastrukture, kao i saradnje u oblasti obrazovanja putem programa studiranja "Svet u Srbiji".

Na sastanku sa predsednikom skupštine Ruande Gojković je istakla da je "naša želja da se pospeši politički dijalog naše dve države", kao i da zajedno radimo na uspostavljanju mnogo boljih ekonomskih odnosa.

Gojković i Soto saglasni su da je važno unaprediti parlamentarne veze i putem formiranja poslaničkih grupa prijateljstva, produbiti ekonomsku saradnju i potpisati sporazume između dve države, kako bi se uspostavili bliži odnosi.

Predsednik parlamenta Irske Denis O'Donovan kazao je da Srbija i Irska treba da se u saradnji fokusiraju na sličnosti koje imaju, a na sastanku su još razmotrili i aktuelna dešavanju po pitanju evrointegracija Srbije i Bregzita.

Predsednik skupštine Crne Gore Ivan Brajović je na sastanku sa Gojković ukazao da je međuparlamentarna saradnja u prethodnom periodu bila razvijena, kao i da postoji prostor za njeno unapređenje na nivou radnih tela, posebno imajući u vidu da je prioritet obe zemlje članstvo u EU, navedeno je u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.