MNOGO PRIČAJU, NIŠTA NE POŠTUJU: Priština se prema zakonima ponaša kao prema švedskom stolu

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Feb.2021, 12:30

MNOGO PRIČAJU, NIŠTA NE POŠTUJU: Priština se prema zakonima ponaša kao prema "švedskom stolu"

Ozbiljnijeg povratka Srba na Kosovo neće biti dok ne bude pravnog mehanizama zaštite privatne imovine

Čitava javnost mora da zna ono što je nedvosmisleno, Srpska lista je u političkom smislu kuća svih Srba na Kosovu i zato ne smemo da dozvolimo da neko koristi glasove Srba zarad svojih ličnih interesa, rekao je potpredsednik Srpske liste i aktuelni ministar za povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić, uoči izbora na Kosovu 14. februara.

Jevtić ukazuje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da su politički predstavnici Srba u prošlosti imali brojne prilike da zaštite interese sunarodnika, ali ističe da su sve propuštene zbog brige o sopstvenim interesima.

- Nikada ne mogu da oprostim onima koji su glasali za "nadgledanu nezavisnost" Kosova. Onog trenutka kada je Samostalna liberalna stranka to podržala, izgubili smo značajan mehanizam zaštite kod međunarodnih civilnih predstavnika koji su dotad mogli da zaustave svaku odluku koja nije dobra za nevećinske zajednice - ukazuje Jevtić.

Prema njegovim rečima, ozbiljnijeg povratka Srba na Kosovo neće biti dok ne bude pravnog mehanizama zaštite privatne imovine.

- Iako se politički predstavnici Albanaca zalažu za poštovanje odluka Ustavnog suda, odluke ne poštuju ni kada je reč o imovini manastira Visoki Dečani. Oni se prema zakonima ponašaju kao prema "švedskom stolu", uzimaju samo ono što im odgovara - kaže Jevtić.

- Oni koji napadaju projekat "Sunčane doline" sve nazivaju kolonizacijom, što je nedopustivo. Jer, ne vidim razloge zašto Srbin koji je živeo na Kosovu ne bi došao tu da živi ako već ne može da se vrati u Đakovicu ili Uroševac - ističe Jevtić, i dodaje da se zalaže za realizaciju sličnog projekta južno od Ibra koji bi doprineo zatvaranju kolektivnih centara na Kosovu.

Dodaje da je najveća odgovornost na međunarodnoj zajednici koja je prepustila donošenje odluka kosovskim institucijama po političkim ili nacionalnim osnovama.

Govoreći o masovnijem povrtku Srba na Kosovo, Jevtić ističe da problem mora da se sagleda i pre 1999, jer su i tad ljudi odlazili zbog nestabilne situacije.

- Pokrenućemo inicijativu da se usvoji zakon koji će omogućiti nasledno pravo na povratak, što znači da, ako ne mogu da se vrate stariji, da to mogu njihova deca ili unuci - rekao je Jevtić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.