Lunaček: Nema statusa kandidata dok traje nasilje na Kosovu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Nov.2011, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lunaček: Nema statusa kandidata dok traje nasilje na Kosovu

BEČ -

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček izjavila je danas da Srbija ne može da očekuje da će dobiti status kandidata za članstvo u EU dok na njenim "granicama traje eskalacija nasilja".

Lunaček koja je i šefica poslaničke grupe austrijskih Zelenih, u saopštenju je zatražila od zemalja članica EU da "pojačaju pritisak na Srbiju kako bi Beograd urazumio srpske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ekstremiste na severu Kosova".

Navodeći da "nasilni izgredi na severu Kosova u kojima je juče povređeno i osam austrijskih vojnika moraju biti odmah zaustavljeni", Lunaček je pozvala Srbiju da "u tom pitanju odsudnom za ceo region, upotrebi svoj politički uticaj na severu Kosova".

Ulrike Lunaček je zatražila mirno uklanjanje barikada i realizaciju odredbi o autonomiji iz plana Martija Ahtisarija.

"Srbija ne može ozbiljno da očekuje da će narednih sedmica dobiti status kandidata za EU, dok na njenim granicama eskalira nasilje. Bez okončanja nasilnih sukoba i značajnog poboljšanja susedskih odnosa između dve države putem sprovođenja dogovora iz dijaloga, ne može biti statusa kandidata za Srbiju", navela je Lunaček.

U saopštenju se navodi da Lunaček kao i poslanička grupa Zelenih u EP, načelno podržavaju status kandidata za Srbiju, ali da "u EU važi princip - kooperacija umesto konfrontacije - što mora biti primenjeno i u slučaju Srbije i Kosova".

Šefica poslaničke grupe Zelenih u EP je navela da "modeli autonomije u Evropi i svetu pokazuju da građanke i građani u autonomnim regionima mogu da očekuju veoma dobre uslove života" i da je, umesto nasilnih incidenata, potrebno raditi na takvoj "zajedničkoj, boljoj budućnosti sa širokom autonomijom za severno Kosovo u jedinstvenoj državi Kosovo".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.