Lukaševič: OEBS da reaguje na zločine protiv Srba na Kosmetu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Okt.2018, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lukaševič: OEBS da reaguje na zločine protiv Srba na Kosmetu

Ruski izaslanik u OEBS-u Aleksander Lukaševič pozvao je misiju OEBS na Kosovu i Metohiji da hitno odgovori na pretnje i zločine protiv Srba na KiM i osudio "pasivan pristup" Kfora i Euleksa koji su se, kako je rekao, distancirali od obezbeđivanja bezbednosti nealbanskog stanovništva na KiM.

Lukaševič je na sastanku Stalnog saveta OEBS-a u Beču u četvrtak uveče ocenio da nepristrasan i neutralan rad misije OEBS postaje sve važniji usled "izuzetno komplikovane situacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u tom regionu".

Kao jedan od ključnih zadataka misije OEBS i njenog mandata naveo je zaštitu prava i interesa nealbanskog stanovništva, pre svega Srba.

Upozorio je i da agresivne izjave i potezi lidera kosovskih Albanaca protiv srpske vlade ohrabruju atmosferu nekažnjivosti zločina protiv srpskog stanovništva jer su, naglasio je, krađa i zloupotreba njihove imovine, fizički i verbalni napadi i vandalizam i dalje "rutinska pojava na Kosovu".

"Nelegalne akcije protiv srpske dece i mladih na jugu regiona, koje su sada u porastu, naročito su uznemirujuće. Misija OEBS bi trebalo odmah da reaguje na takve incidente i obezbedi da kosovske vlasti kazne one koji su krivi", poručio je Lukaševič.

Istovremeno je osudio, kako je rekao, neaktivnost misija EU i NATO na KiM, "koje su se distancirale od obezbeđivanja bezbednosti nealbanskog stanovništva na Kosovu", prenosi Tas.

"Osuđujemo pasivan pristup međunarodnih misija u regionu - misije NATO na Kosovu (KFOR) i Misije vladavine prava EU na KiM (Euleks)", rekao je Lukaševič.

Tas podseća i da je srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin ranije rekao da je KFOR bio svestan nedavnih albanskih provokacija na severu Kosova kada je, navodi ta agencija, "više od stotinu kosovskih komandosa upalo u srpske enklave na severu Kosova u suprotnosti sa međunarodnim ugovorima".

Lukaševič smatra da takvo ponašanje podriva poverenje Srba u misiju NATO i međunarodne organizacije na KiM.

On je naglasio da su specijalne snage kosovske policije upale u oblasti naseljene Srbima u suprotnosti sa postojećim sporazumima između Beograda i Prištine "uz očigledan cilj vršenja pritiska na Srbiju".

Podsetio je i na incident od 26. marta na Kosovskoj Mitrovici, kada su, kako je naveo, albanske specijalne snage zadržale u pritvoru i pretukle direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića, kao i na ubistvo istaknutog srpskog političara na KiM Olivera Ivanovića.

"Još jednom, pokazali smo da će pokušaji da se prevaziđu postojeće dugogodišnje razlike tamo (na KiM) samo produbiti kosovsku krizu", naglasio je Lukaševič.

On je dodao da Albanci na KiM uživaju podršku spolja bez obzira šta rade, kao i da pokazuju svoju nevoljnost da tragaju za rešenjem za zamrznuti konflikt, zajedno sa Beogradom.

"Priština se i dalje oslanja na zastrašivanje Srba u pokušaju da ih protera iz regiona", upozorio je Lukaševič.

Transformacija KBS se priprema u Bondstilu

Lukaševič je upozorio da se na Kosovu i Metohiji krši Rezolucija Ujedinjenih nacija 1244 tako, što se, kako tvrdi, u bazi Bondstil, osim obuke kosovskih vojnika na toj "zatvorenoj teritoriji američke vojne baze, vrše i pripreme za transformaciju kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku.

Lukaševič je ukazao da pokušaji skretanja sa dogovorenog puta rešenja za Kosovo i ohrabrabrivanje ambicije Prištine za stvaranje kvazi države, neće pomoći da se reši sukob na Kosovu.

To neće rešiti situaciju na Kosovu, već će, kazao je, samo podstaći tenzije na zapadnom Balkanu.

Lukaševič je ocenio da je specijalni sud u Hagu malo napredovao prilikom rada na krivičnom gonjenju bivših članova OVK za zločine za vreme i nakon rata na Kosovu.

"Oni odgovorni za gnusne zločine, kao što je nelegalna trgovina ljudskim organima, izbegli su svoju dobro zasluženu kaznu", rekao je Lukaševič, preneo je Tass.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.