Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Sep.2017, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljumezi: Još nema odluke o otvaranju istrage protiv ministra Rikala

Državni tužilac Kosova Aleksander Ljumezi izjavio je danas da još nema odluke o početku istrage protiv ministra poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Nenada Rikala kojeg građani naselja Dardanija optužuju da je tokom rata na Kosovu zlostavljao i maltretirao stanovnike albanske nacionalnosti.

Posle susreta sa ministrom pravde Abeljardom Tahirijem, Ljumezi je rekao da o slučaju Rikalo prikupljaju informacije, posle čega će odlučiti hoće li otvoriti istragu ili ne.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />
"Tužilaštvo je na osnovu informacija otvorilo krivični postupak, ali još nije doneto službeno rešenje o početku istrage. Mi smo u fazi saslušanja ljudi koji su dali informacije o ministru. Neke od njih smo ispitali. Prikupljamo druge informacije, vrlo brzo ćemo čuti i ministra u svojstvu osumnjičenog i nakon prikupljanja informacija odlučićemo da li će početi službena istraga, imali li osnovane sumnje da je izvršeno krivično delo ili se radi samo o spekulacijama", kazao je Ljumezi.

Prištinska televizija Kohavision (KTV) je prenela optužbe građana iz naselja Dardanija u Prištini da ih je Rikalo, tokom rata "mučio, zlostavljao i da se uvek pojavljivao u vojnoj uniformi i naoružan".

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio da je "sa uznemirenjem" primio informaciju da je ministar poljoprivrede Nenad Rikalo zlostavljao i mučio Albance u naselju Dardanija, ali da nadležne institucije nemaju zvanične informacije o tome.

U saopštenju iz kabineta premijera navedeno je da Državno tužilaštvo, Kosovska obaveštajna agencija i Policija Kosova nemaju nikakve informacije da je Rikalo učestvovao u zlostavljanju Albanaca tokom rata na Kosovu.

Ministar Rikalo je sve izjave o njemu ocenio kao neistinite i zlonamerne, navodeći da je njihov cilj da diskredituju njega, Srpsku listu i novoformiranu Vladu Kosova.

Pre izbora za ministra Nenad Rikalo je bio član Centralne izborne komisije ispred srpske zajednice na Kosovu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.