Lavrov: Nemamo skrivene namere u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 22.Feb.2018, 11:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Nemamo skrivene namere u Nišu

Dok mu, kako kaže, nije jasno šta Amerikanci rade u bazi Bondstil na Kosovu, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov tvrdi da Srpsko-ruski humanitarni centar radi samo u okviru humanitarnog mandata, bez skrivenih namera Rusa u Nišu.

Nastavljajući geopolitičku prepirku Rusije i Sjedinjenih Američkih Država preko Niša, ruski šef diplomatije Lavrov, kako prenosi RTS, insistira da je sa Srpsko-ruskim centrom “sve čisto”.

Iza Centra se ne kriju nikakve >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << skrivene namere. Kada su iznete sumnje čime se bave ruski i srpski službenici, pozvani su predstavnici onih koji sumnjaju, SAD, da obiđu slobodno Centar. Predstavnik SAD mogao se uveriti da se Centar bavi isključivo humanitarnim radom - istakao je Sergej Lavrov.

Prebacujući "lopticu na drugu stranu", Lavrov navodi da Amerikanci nisu uzvratili poziv da Rusi posete njih, u bazi Bondstil kod Uroševca na Kosovu.

U istom regionu, na teritoriji Srbije, na Kosovu, na osnovu odluke UN stvorena je američka baza Bondstil. Dolaze brojna svedočanstva da nije jasno čime se tamo bave naše američke kolege. Kao odgovor na te sumnje, oni nisu pozvali nikog da dođe u posetu - poručuje Lavrov.

Prvi diplomata Ruske federacije naglašava da je Centar u Nišu, otkad postoji, deminirao ogromne teritorije, kao i da je pomagao u požarima i poplavama i u regionu.

Podsetimo, budući status Centra još uvek nije rešen. Predstavnici američke ambasade posetili su Centar u Nišu letos, ali su posle toga rekli da Rusi "ne treba da dobiju dilomatski status".

Zvaničnici SAD ranile su tvrdili da je to potencijalni špijunski centar i buduća ruska vojna baza, koja bi kao takva bila prva ruska baza na tlu Evrope posle raspada Varšavskog pakta. Ruska strana je sve te optužbe nazvala apsurdnim, a istupe američkih zvaničnika nazivala “emotivnim i preteranim”.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.