Kusturica pozvao Azule da zaštiti spomenike na Kosovu i Metohiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Sep.2019, 21:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kusturica pozvao Azule da zaštiti spomenike na Kosovu i Metohiji

Generalna direktorka UNESCO-a Odri Azule razgovarala je večeras u Jugoslovenskoj kinoteci sa pomoćnicom ministra kulture za međunarodnu saradnju Asjom Dračom Muntean o prioritetima kulturne politike Srbije, a susrela se i sa rediteljem Emirom Kusturicom koji je zamolio da pomogne u zaštiti srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

Drača Muntean je u izjavi medijima nakon sastanka rekla da je direktorku UNESCO-a upoznala sa situacijom vezanom za zaštitu kulturnog nasleđa, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << posebno na Kosovu i Metohiji.

"Razgovarale smo o srpskim spomenicima koji su na Listi ugrožene svetske baštine i o projektu UNESCO-a na Novom brdu", rekla je ona i dodala da će Srbija dobiti punu saradnju UNESCO-a da se problemi vezani za Novo brdo reše u razumnom roku tako da srpska srednjovekovna tvrđava bude očuvana na najbolji način kako je bilo predviđeno njenom obnovom.

Azule i Drača Muntean su razgovarale i o programu Mreža kreativnih gradova UNESCO-a za koji je Vranje apliciralo, zatim o programima koji se bave sprečavanjem ilegalne trgovine kulturnim blagom, o holokaustu i obnovi bivšeg jugoslovenskog paviljona u logoru Aušvic-Birkenau, što je pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

"Dotakli smo se i teme Memorijalnog centra Staro sajmište koje je poslednjih dana u žiži javnosti", rekla je Drača Muntean.

Ona je obavestila Azule i sa planom Srbije da nastavi sa upisom na Listu svetske baštine, izrazivši nadu da će 2020. imati pripremljene dve nove nominacije - Kulturni predeo Bača i Limes.

Azule je, prema rečima pomoćnice ministra, rekla da će sve pomenute inicijative sagledati i ponuditi pomoć, a pozvala je i srpsku delegaciju na Generalnu konferenciju UNESCO-a, koja se održava na jesen u Parizu kada će biti prva konferencija ministara kulture iz celoga sveta posle skoro 20 godina.

"Nakon ovog sastanka očekujemo da ćemo imati jaču i bolju saradnju u budućnosti", naglasila je Drača Muntean.

Azule je izrazila želju da upozna Kusturicu, želela je da vidi i Jugoslovensku kinoteku imajući u vidu njen značaj u svetskoj porodici filmskih arhiva, a zainteresovana je i za razvoj filmske industrije u Srbiji.

Kusturica je zamolio direktorku UNESCO-a da učini sve što može za kulturno nasleđe Srbije na KiM, koje je, kako je istakao u izjavi Tanjugu, "vitalno za našu budućnost kao što je bilo i za našu prošlost".

"Jako mi je drago što će biti na našem (No Smoking Orkestra) koncertu koji 22. oktobra u Parizu organizuje Ministarstvo kulture Srbije i tada ćemo takođe razgovarati o značajnim temama", rekao je Kusturica.

Azule je, naglašava Kusturica, pokazala izuzetno interesovanje za Srbiju i da ima prijateljski odnos sa nama i blisku komunikaciju sa našom kulturom.

Generalna direktorka UNESCO-a je svoju dvodnevnu posetu Srbiji započela u Devetoj beogradskoj gimnaziji "Mihailo Petrović Alas" gde se upoznala sa radom škole, izuzetnim rezultatima koje postižu njeni učenici i vrlo aktivnim Klubom za UN koji deluje u okviru te škole.

Azule je tom prilikom izjavila da će njena poseta biti prilika da razgovara sa predsednikom, premijerkom i ministrima Srbije o bilateralnoj saradnji, kao i o ulozi UNESCO-a u svetu i doprinosu Srbije u globalnoj agendi koja se tiče kulture, nauke, obrazovanja, komunikacija i informacija.

Ona je istakla mesto koje Srbija ima u globalnom programu koji UNESCO sprovodi i koji obuhvata vrlo značajne teme kao što su obrazovanje devojaka u Africi, etika u sferi veštačke inteligencije i uloga kulture u obnovi kriznih područja poput Iraka.

Azule je u pratnji ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladena Šarčevića pogledala izložbu u Istorijskom muzeju Srbije posvećenu Prvom svetskom ratu.

Sutra će razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, nakon čega će u Palati Srbija sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije i ministrom spoljnih poslova  Srbije Ivicom Dačićem otvoriti plenarnu sesiju "Medijska i informaciona pismenost u digitalnom dobu", u okviru Međunarodnog ekspertskog sastanka o medijskoj i informacionoj pismenosti.

Ovo je prva poseta generalnog direktora UNESCO-a Srbiji otkako je ona ponovo postala samostalna država.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Kusturica pozvao direktorku Uneska da zaštiti spomenike na KiM

Izvor: RTS, 12.Sep.2019

Generalna direktorka Uneska Odri Azule razgovarala je u Jugoslovenskoj kinoteci sa pomoćnicom ministra kulture za međunarodnu saradnju Asjom Dračom Muntean o prioritetima kulturne politike Srbije, a susrela se i sa rediteljom Emirom Kusturicom koji je zamolio da pomogne u zaštiti srpskog kulturnog...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.