Kurti zna kako do referenduma; Petković: Priznao da je SL prepreka projektu velike Albanije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Mar.2021, 15:28

Kurti "zna" kako do referenduma; Petković: Priznao da je SL prepreka projektu velike Albanije

Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je danas da bi uz političku volju mogao da se raspiše referendum o ujedinjenju Albanije i Kosova.

On je to rekao prilikom posete Đirokastri, a u okviru predizborne kampanje ogranka samoopredeljenja u Albaniji, Dodao je da prepreke na tom putu predstavljaju neke tačke kosovskog ustava, prenosi portal Kosovo online.

Kurti je naveo i da se tokom višednevne posete Albaniji sastao sa predsednikom te zemlje Iljirom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Metom, premijerom Edijem Ramom i liderom opozicione Demokratske stranke Ljuzljimom Bašom.

Dokle god SL ima 10 poslanika,ne možemo menjati ustav

Ne mogu učiniti dijalog sa Srbijom prvim prioritetom nove vlade, rekao je danas predsednik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti i dodao da dokle god Srpska lista ima 10 mesta u parlamentu, Priština neće moći da promeni ustav kako bi se tzv. Kosovo ''ujedinilo jednog dana sa Albanijom''.

Kurti je danas, prilikom posete Đirokastru u okviru predizborne kampanje svoje partije u Albaniji za izbore u toj zemlji, zakazane za 25. april, na pitanje dopisnika portala Kosovo onlajn, da li se nakon sastanka sa Lajčakom promenio njegov stav u vezi sa dijalogom sa Beogradom, jer je u predizbornoj kampanji govorio da to neće biti prioritet za njega ako pobedi, odgovorio da je u javnom mnjenju značaj ovog dijaloga na šestom ili sedmom mestu i da on "pravi konsenzus da ga dovede na četvrto mesto, ali da ga ne može učiniti prvim prioritetom, jer se to ne sviđa građanima, a on njima odgovara".

"Moj stav se nije promenio ni posle sastanka sa Lajčakom, pa su tako prva dva prioriteta i dalje zapošljavanje i pravda. Prioritet je i pandemija, a nakon toga bi mogao biti dijalog sa Srbijom, koji bi inače trebalo da bude dobro pripremljen i principijelan. U dosadašnjem dijalogu Kosovo je bilo mnogo više tema nego faktor. U našoj vladi, u dijalogu sa Srbijom, Kosovo postaje faktor", rekao je Kurti.

O tome kakvo bi po njemu raspoloženje građana Albanije bilo po pitanju referenduma o ujedinjenju sa Kosovom, Kurti kaže da na Kosovu i Metohiji nedostaje zakon o referendumima.

On je, pored ostalog, rekao da ne žele ujedinjenje, referendum ili promenu ustava na štetu nekoga drugog, ali da to žele "radi njihovih interesa na miran i demokratski način, nikako sa sukobima''.

Petković:Kurti priznao da je SL prepreka projektu velike Albanije

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković izjavio je danas da je i lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti priznao da je Srpska lista jedina brana opasnom projektu velike Albanije.

Petković je na svom Tviter nalogu napisao i da pokušaji Rade Trajković i Nenada Rašića nisu uspeli, pošto je Srpska lista osvojila deset od deset mandata.

„Sada je i Aljbin Kurti priznao da je Srpska lista jedina brana opasnom projektu 'velike Albanije'. Jasno je zašto su Rada Trajković i Nenad Rašić na sve načine pokušavali da sruše srpsko jedinstvo! Ali nije im uspelo - 10/10“, napisao je Petković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.