Kurti traži izgovor da odloži nastavak dijalog s Beogradom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Okt.2019, 10:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurti traži izgovor da odloži nastavak dijalog s Beogradom

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović ocenila je danas da lider Pokreta Samoopredeljenje i kandidat za kosovskog premijera Aljbin Kurti izjavom da je "Zajednica srpskih opština mrtva" samo traži izgovor kako bi odložio nastavak razgovora s Beogradom.

"Zajednica srpskih opština nije nikakav srpski projekat, nego dogovor Beograda i Prištine postignut pod pokroviteljstvom Evropske unije, isto kao što je uvođenje taksi jednostrani potez Prištine koji je ceo svet osudio", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekla je Mihajlovićeva.

Kako se navodi u saopštenju iz njenog kabineta, Mihajlovićeva, koja je i visoka zvaničnica Srpske napredne stranke (SNS), istakla je da je krajnje vreme da albanski političari sa Kosova preuzmu odgovornost za potpisane sporazume Beograda i Prištine, da počnu da ih sprovode i da se vrate dijalogu.

Onaj je ocenila i da "time što svaka nova kosovska vlada pokušava da dijalog vrati na početak, oni (kosovski Albanci) ne pokazuju da se ne slažu među sobom, već naprotiv, kontinuirano rade na tome da oteraju Srbe sa Kosova".

"Umesto da preuzme odgovornost i vrati albansku stranu dijalogu, Kurti se pravi da sve počinje od njega i da ga ne zanimaju sporazumi koje su potpisali njegovi prethodnici. To samo pokazuje da zapravo nema uslova za dijalog, jer ne postoji druga strana s kojom bi Beograd vodio razgovore", zaključila je Mihajlovićeva.

Đurić: Kurti je političar prošlosti, nezainteresovan za mir i stabilnost u regionu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, smatra kako je očigledno da je Kurtiju mrtva želja za ikakvim dijalogom i da je, kao političar prošlosti, nezainteresovan za mir i stabilnost u regionu, i bolju budućnost i albanskog i srpskog naroda.

Nipodaštavajući Zajednicu srpskih opština, Kurti direktno nipodaštava Evropsku uniju uz čije posredovanje je postignut Briselski sporazum, kaže Đurić.

On podseća da Priština punih 6,5 godina, odnosno 78 meseci, 338 nedelja ili 2371 dan, ne ispunjava obaveze preuzete briselskim dijalogom i da je jasno da je namera i budućih vlasti u Prištini, za koji deo međunarodne zajednice misli da su umereniji lideri okrenuti dijalogu, da nastave sa takvom neodgovornom politikom, politikom nestabilnosti i problema.

"Željno iščekujemo jasnu ocenu EU ovakvih stavova lidera kosmetskih Albanaca i pretendenta na mesto premijera privremenih prištinskih institucija o Briselskom sporazumu i obavezama preuzetim u tom procesu", navodi se u saaopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Đurić dodaje da Kurti ovakvim stavom o ZSO ponovo gazi i ignoriše i volju srpskog naroda, kao i da druženjem sa njemu podobnim Srbima - Radom Trajković, Rašićem i Petrovićem, koji zajedno imaju podršku tri odsto Srba na KiM - Kurti kreira pogrešnu sliku da Srbi sa KiM ne žele ZSO.

"To su opasne greške, koje je i Srbija činila ranijih decenija, nipodaštavajući volju građana i birajući podobne, a ne legitimne predstavnike drugog naroda za relevantne sagovornike", ističe Đurić.

On zaključuje da Kurti iz dana u dan, u odsustvu odgovorne politike za socio-ekonomski napredak i bolji život, pribegava istorijskom revizionizmu i šovinizmu i politici mržnje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mihajlović: Кurti traži izgovore da odloži nastavak dijaloga sa Beogradom

Izvor: Danas, 22.Okt.2019

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da je krajnje vreme da albanski političari sa Кosova preuzmu odgovornost za potpisane sporazume Beograda i Prištine, počnu da i sprovode i vrate se dijalogu sa Beogradom, umesto što traže izgovore kojim bi odložili nastavak razgovora. Članak...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.