Kurti sa Grenelom: Sadržaj sporazuma sa Beogradom važniji od roka za njegovo postizanje

Izvor: RTS, 09.Okt.2019, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurti sa Grenelom: Sadržaj sporazuma sa Beogradom važniji od roka za njegovo postizanje

U ambasadi SAD u Prištini lider i član predsedništva pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti i Glauk Konjufca sastali sa specijalnim izaslanikom američkog predsednika za Kosovo i ambasadorom SAD u Nemačkoj Ričardom Grenelom i ambasadorom SAD na Kosovu Filipom Kosnetom, objavio je pokret Samoopredeljenje putem svoje zvanične Fejsbuk stranice. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Ambasador Grenel je čestitao čelnicima Samopredeljenja na prvom mestu na nedeljnim parlamentarnim izborima 6. oktobra i želeo je da čuje njihovo mišljenje i stav o mogućnosti sporazuma sa Srbijom pre nego što otputuje u Beograd", saopšteno je iz Samoopredeljenja.

Kako je navedeno, Grenel je naglasio da je neusklađenost Kosova sa Srbijom glavna prepreka stranim ulaganjima u kosovsku ekonomiju.
Što se tiče dijaloga sa Beogradom, Kurti je rekao "da su sadržaj i proces sporazuma važniji za njegovu održivost nego vremenski okvir za to".
Na kraju sastanka sagovornici su se saglasili da treba uspostaviti novu kosovsku vladu što je pre moguće i da će nastaviti redovnu i učestalu komunikaciju, piše u saopštenju Samoopredeljenja. 
Kurti je izrazio zahvalnost na američkoj ulozi i podršci Kosovu u ratu i miru i izraazio spremnost da u svojstvu novog premijera Kosova produbi saradnju sa SAD.
"Saglasio se sa ambasadorom Grenelom da je Kosovu potreban ekonomski razvoj i strane investicije, ali problem je posebno velika korupcija u državi koja stvara nesigurnost koja plaši preduzeća, široko rasprostranjeno siromaštvo stanovništva, kao i otežan pristup finansijama za preduzeća zbog visokih kamata na bankarske kredite", zaključuje se u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kurti: Sadržaj dijaloga Kosovo Srbija važniji od rokova

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Okt.2019

Kandidat za premijera iz pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti je danas izjavio da je tokom susreta sa izaslanikom američkog predsednika Donalda Trumpa za dijalog o Kosovu i Srbiji, Ričardom Grenelom rekao da je sadržaj dijaloga važniji od rokova.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.