Izvor: RTS, 01.Dec.2022, 10:55

Kurti: ZSO bi bila neka država Srbije unutar Kosova

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ponovio je da je protiv formiranja Zajednice srpskih opština navodeći da bi ta zajednica "bila neka država Srbije unutar Kosova".
"Oni (Beograd) bi želeli da Kosovo ne bude država, oni bi želeli Zajednicu srpskih opština koja bi bila neka država Srbije unutar Kosova. Njihov cilj je destruktivan, oni ne žele ništa za kosovske Srbe nego žele nešto protiv nas", smatra Aljbin Kurti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />Kurti je u intervjuu za N1 BiH rekao da bi Beograd prvo priznao tzv. Kosovo da želi ZSO i da Srbija "želi ZSO da Kosovo ne funkcioniše".
Kurti je takođe rekao da se zbog "gorkog iskustva" iz Bosne i Hercegovine u Prištini neće dopustiti formiranje Zajednice srpskih opština, jer Priština ne želi da Srbija "kopira model" Republike Srpske.
"Za normalizaciju odnosa treba da imamo međusobno priznanje u centru dogovora. Ako Beograd kaže da se to neće desiti, onda su oni protiv dogovora. Kosovo neće dozvoliti Republiku Srpsku unutar Kosova i znamo veoma dobro da je to što Srbija želi. Imamo gorko iskustvo iz BiH i veoma smo pažljivi da Srbija ne kopira taj model na Kosovu", rekao je Kurti.
Takođe je rekao da sporazum i dogovor Prištine i Beograda neće biti lak, ali da treba dati šansu dijalogu. Na pitanje zašto govori da će sporazum biti do proleća, on odgovara da je "proleće dovoljan period da najzad napravimo normalizaciju odnosa, ako imamo tu dobru volju".

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kurti: Beograd hoće da ZSO bude neka država Srbije unutar Kosova

Izvor: Blic, 01.Dec.2022

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ponovio je da je protiv formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) navodeći da bi ta zajednica "bila neka država Srbije unutar Kosova".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.