Kurti: Ujedinjenje sa Albanijom kad postanemo uspešni, dijalog nije najvažniji

Izvor: RTS, 13.Dec.2019, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurti: Ujedinjenje sa Albanijom kad postanemo uspešni, dijalog nije najvažniji

Ujedinjenje sa Albanijom, jednoga dana, u budućnosti, vidim kao uspeh Kosova, kaže u intervjuu za "Dojče vele" Aljbin Kurti, mandatar za sastavljanje kosovske vlade. Dijalog sa Srbijom, dodaje, neće biti prioritet.
Aljbin Kurti kaže da je "granica Kosova i Albanije" nije albanska već, kako je rekao, srpska i jugoslovenska granica.

"Približavanje, integraciju i ujedinjenje sa Albanijom - jednoga >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dana, u budućnosti - ja ne vidim kao rezultat neuspeha države Kosovo već kao njen uspeh. Ali ovu zemlju moramo najpre da načinimo uspešnom", naveo je Kurti.
Kako je rekao, albanski narod i dalje pati od traume zbog Londonske konferencije iz 1913. godine, kada je tadašnji britanski ministar spoljnih poslova Ser Edvard Grej kazao: "Naneli smo veliku nepravdu Albaniji kako bismo održali mir u Evropi." Nije prošlo ni godinu dana, izbio je Prvi svetski rat".
Poručio je da približavanje Prištine, integracija i ujedinjenje sa Albanijom ni u kom slučaju neće biti sprovedeno oružanim, nedemokratskim i protivustavnim sredstvima.
Međutim, kako je istakao, prvi zadatak je "izgradnja kosovske države".
Težište će biti na privredi i pravdi. Jedan od prioriteta će biti i dijalog sa Srbijom, ali on neće biti naš glavni prioritet. Glavni fokus će biti na pravdi i zapošljavanju, naveo je Kurti.
Što se tiče odnosa sa Srbijom, dogovorili smo se da moramo da se sastanemo sa naslednikom gospođe Mogerini, Žozepom Borelom, visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbednost, kako bismo razmotrili pripremu budućeg dijaloga zasnovanog na jasnim i preciznim principima. Ne smemo ponovo da zakažemo, kaže Kurti.
Navodi da su tokom šestogodišnjeg dijaloga od 2011. do 2017. već zaključena 33 sporazuma sa Beogradom.
"Važno je proveriti koliko je njih sprovedeno, kako bismo iz toga mogli da izvučemo pouku za budućnost", dodaje Kurti.
"Prvo reciprocitet, pa ukidanje taksa"
Prema njegovim rečima, Samoopredeljenje je sa Demokratskim savezom Kosova postiglo dogovor da se stoprocentne carine zamene za politički, ekonomski i političko-trgovinski reciprocitet sa Beogradom. 
Kurti ponavlja da Priština prvo zahteva reciprocitet, a onda ukidanje taksa.
Tvrdi da su ambasadori zemalja Kvinte [SAD, Nemačka, Francuska, Italija, Velika Britanija] na Kosovu pozvali Srbiju da obustavi kampanje protiv priznavanja Prištine, kao i protiv članstva kosovskih vlasti u međunarodnim organizacijama.
Kako kaže, Beograd pravi korake unazad navodeći reči Aleksandra Vučića da je nedavno najavio da će sprečiti pristupanje Kosova u Unesko.
Na pitanje da li se slaže da je potrebno da se što pre postigne kompromis, Kurti citira reči Ibrahima Rugove iz intervjua za nemačke medije.
"On je nezavisnost nazvao kompromisom. Po završetku sukoba imali smo drugi kompromis: Ahtisarijev plan, koji ima mnogo nedostataka i koji nas i dan-danas sprečava da izgradimo demokratsku državu. Sada Srbija traži novi kompromis. To je taktika po sistemu: uzmi šta možeš i ostani nezadovoljan, kako bi dobio još više, zaključuje Kurti.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kurti: Ujedinjenje sa Albanijom, jednog dana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Dec.2019

Ujedinjenje sa Albanijom – jednoga dana, u budućnosti – vidim kao uspeh Kosova, rekao je mandatar za sastavljanje kosovske vlade Aljbin Kurti i dodao da dijalog sa Srbijom, neće biti prvi prioritet, prenosi Dojče vele (DW)...Granica prema Srbiji ne može da se poredi sa granicom prema Albaniji,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.