Kurti: Kosovski Srbi ne žele Zajednicu srpskih opština, traže svoja prava a ne šovinističke projekte

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Okt.2019, 22:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurti: Kosovski Srbi ne žele Zajednicu srpskih opština, traže svoja prava a ne šovinističke projekte

Lider Samoopredeljenja i verovatno novi premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je večeras da je Zajednica srpskih opština mrtva stvar i da je to projekat države Srbije, a ne kosovskih Srba.

"Zajednica je mrtva. To je srpski projekat na Kosovu. To nije volja srpske manjine u zemlji. Na Kosovu ima 132.000 Srba i oni se nikada nisu žalili zbog Zajednice. Zašto nisu tražili njeno formiranje, to je zato što to ne žele. Oni (Srbi) traže svoja prava, a ne šovinističke projekte >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Srbije na Kosovu. Srbija traži da dobije nešto od naše zemlje", rekao je Kurti u intervjuu koji prenosi prištinska kablovska telelvizija K7.

Ponovio je da će se od Srbije tražiti isplata ratnih dugova i da se oni ne mogu oprostiti.

"Rekao sam da imamo obavezu prema mrtvima tokom rata da tražimo dugove od Srbije. Niko, ni mrtvi ni živi, nema pravo da oprosti dugove Srbiji. Ona treba da odgovara za nasilje koje je izvršila, za masakre koje sada ne priznaje, za penzioni fond koji je opljačkala", kazao je Kurti, dodajući da je radoznao da čuje odgovor kada se sve to stavi na sto.

Rekao je da u Srbiji u januaru počinje izborna kampanja i da zato nisu realna očkivanja da se dijalog uskoro nastavi i da dođe do sporazuma.

"Znamo kakve se nacionalističke izjave daju tokom kampanje u toj zemlji. Sa kim bih razgovarao. To je nešto o čemu drugi nisu razmišljali kada su tražili brzi zaključak dijaloga", rekao je Kurti.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

ZSO za Kurtija "mrtva", Srbi ga optužuju da gazi Briselski sporazum

Izvor: VOA, 22.Okt.2019, 18:11

Izjava lidera Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija da je “Zajednica srpskih opština “mrtva” i da neće biti formirana, jer je to projekat države Srbije, a ne kosovskih Srba” izazvala je brojne reakcije na Kosovu i u Beogradu. Dok Srpska lista poziva Evropsku uniju da reaguje, pojedini analitičari...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.