Kučijeva najava opasna avantura

Izvor: B92, 12.Apr.2012, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kučijeva najava opasna avantura"

Beograd, Kosovska Mitrovica -- Ministar za KiM Goran Bogdanović kritikovao je Hajredina Kučija, zbog najave mogućih novih akcija specijalnih jedinica kosovske policije na severu Kosova.

Bogdanović je dodao da bi tako nešto bilo "opasna avantura".

Takva izjava, dodao je Bogdanović, jasno i nedvosmisleno pokazuje ko je protagonista politike nasilja u pokrajini.

"Izjava Kučija je još jedan pokazatelj da je Priština institucionalizovala nasilje kao metod političkog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << delovanja i obračuna sa srpskom zajednicom. Bilo kakva akcija kosovske policije na severu predstavljala bi opasnu avanturu, sa nesagledivim posledicama, i izazvala novu spiralu nasilja", upozorio je Bogdanović.

Takve neodgovorne i ratoborne izjave političkih predstavnika kosovskih Albanaca, kako je dodao, samo mobilišu i raspiruju ambicije albanskih ekstremista. Krajnje je vreme da se Priština jasno odredi i opredeli da li je za dijalog ili nasilje, naglasio je Bogdanović.

On je ocenio da međunarodni predstavnici na Kosovu i ostali relevantni međunarodni politički faktori ne mogu i ne smeju da ostanu ravnodušni prema pretnjama političkih lidera kosovskih Albanaca i dodao da me]unarodna zajednica mora stati na put svakom nasilju i ekstremizmu u pokrajini, ma sa koje strane dolazilo.

"Neophodno je da međunarodni predstavnici izvrše pritisak na Prištinu da odustane od jednostranih poteza i podsticanja nasilja i privoli ih da aktivno učestvuje u stvaranju bezbednog okruženja i normalnih uslova za život građana, pre svega kosmetskih Srba, koji su najviše pogođeni ovakvim pretnjama", kazao je Bogdanović.

Kosovski vicepremijer Hajrudin Kući izjavio je sinoć u emisiji "Rubikon" TV Kohavizion (KTV) da postoji mogućnost da će kosovska vlada biti prinuđena da na severu Kosova izvede akciju specijalnih snaga policije kao što je to učinila 25. jula prošle godine i dodao da su takve mere neophodne da bi se "uspostavio red i zakon i u ovom delu zemlje".

Predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić pozvao je predstavnike međunarodne zajednice na Kosovu da upozore vlast u Prištini da ne pokušavaju "bilo kakve jednostrane akcije" na severu Kosova.

Pantić je kazao da takve akcije Prištine mogu destabilizovati stanje. Pantić je rekao da Srbi "nikada neće dozvoliti da se na severu pokrajine instaliraju institucije nezavisnog Kosova".

"Najava Hajredina Kučija da će MUP takozvane Republike Kosovo poslati specijalne jedinice na sever je novo zveckanje oružjem i pokušaj da se izazovu sukobi poput onih iz jula prošle godine", rekao je on.

Predsednik Opštine Zubin Potok Slaviša Ristić ocenio je da Kuči preti kako bi zaplašio Srbe i naveo ih da napuste Kosovo. Ristić je albanskim političkim predstavnicima i međunarodnoj zajednici poručio da ne mogu da proteraju Srbe.

"Oni bi morali da znaju da ono što su tražili za svoj narod, a to je da žive u miru, moraju da obezbede i za druge narode na Kosovu i Metohiji i da ne mogu da pod formom uspostavljanja suvereniteta na celom Kosovu i navodne demokratije proteraju Srbe", rekao je Ristić.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova i Metohije Milan Ivanović ocenio je da su Kučijeve pretnje signal "albanskim terorističkim organizacijama da sporna pitanja rešavaju nasiljem nad Srbima".

"I poslednja pretnja Kučija to potvrđuje. Nije to samo ponavljanje scenarija od 25. jula, već je to i scenario od 17. mart 2004. godine", rekao je Ivanović za agenciju Beta i kazao da je zabrinjavajuće što "međunarodna zajednica, Brisel i Vašington ne reaguju na pretnje".

Predstavnici Kfora i Euleksa nisu želeli da govore o Kučijevim navodima.

Mihajlović: Sprečiti nasilje

Vlada Srbije traži od međunarodnih misija na Kosovu i Metohiji da spreče svako nasilje, kao i pretnje kao one koje sada dolaze iz vrha privremenih vlasti u Pokrajini, rekao je danas direktor vladine Kancelarije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović.

"Bilo kakva unilateralna akcija privremenih kosovskih vlasti značila bi da Priština namerava da pokrene spiralu nasilja, kao i 25. jula prošle godine, i međunarodna zajednica, koja upravlja Kosovom i Metohijom, to mora da spreči", rekao je Mihajlović.

Prema rečima Mihajlovića, nije dobro da zvaničnik privremenih vlasti u Pokrajini ohrabruje albanske ekstremiste.

"Izjava zamenika kosovskog premijera, koliko god da ima za cilj poboljšavanje položaja njegove stranke na političkoj sceni južne Pokrajine i skretanje pažnje sa procesa utvrđivanja odgovornosti pripadnika tamošnje političke elite za zločine, u suštini predstavlja pokušaj sprečavanja dijaloga kao puta za mirno rešavanje problema", rekao je Mihajlović.

Dodao je da je reč o provokaciji čiji je cilj prvenstveno zastrašivanje srpskog stanovništva i pretnja ionako krhom miru u južnoj pokrajini.

Mihajlović je rekao i da je Vlada Srbije u stalnoj komunikaciji sa predstavnicima međunarodnih misija na Kosovu i Metohiji, UNMIK-om i Euleksom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.