Kozarev upoznao Melcera sa kršenjem ljudskih prava na KiM

Izvor: Blic, 16.Nov.2017, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kozarev upoznao Melcera sa kršenjem ljudskih prava na KiM

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev upoznao je danas specijalnog izvestioca Saveta za ljudska prava UN za torturu i druge okrutne, nehumane i ponižavajuće postupke ili kažnjavanje Nilsa Melcera sa primerima kršenja ljudskih prava Srba i drugih nealbanaca na Kosovu i Metohiji.

Kozarev je u razgovoru naveo da UNMIK i Euleks godinama rade na uspostavljanju vladavine prava na Kosovu i Metohiji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ali da je situacija i dalje daleko od zadovoljavajuće, jer, na primer, i dalje nema sistemskog odgovora na problem uzurpirane imovine Srba, saopštila je Kancelarija za KiM.

Melcer u višednevnoj poseti Srbiji boravi u okviru procesa pripreme izveštaja za Savet za ljudska prava UN, a zamenik direktora Kancelarije za KiM je posebnu pažnju posvetio slučaju Bogdana Mitrovića, uhapšenog zbog navodne umešanosti u ratne zločine, koji se nalazi u višemesečnom pritvoru bez ikakve optužnice.

Kozarev je objasnio da je taj slučaj model po kojem se politički instruirano pravosuđe obračunava sa potencijalnim povratnicima i ljudima koji ne žele da svoju imovinu prepuste uzurpatorima.

Takođe, gonjenje Srba zbog navodnih ratnih zločina, na osnovu tajnih poternica i nepouzdanih svedočenja koja često podnose uzurpatori imovine, jeste, kako je istakao Kozarev, i politički pokušaj pravljenja veštačkog balansa uoči početka rada specijalnog suda za zločine takozvane OVK. On je upozorio da ovakva praksa zastrašivanja građana obeshrabruje potencijalne povratnike i jeste direktan atak na slobodu kretanja i čitav niz ljudskih osnovnih prava.

Kozarev je predstavnika UN, takođe, upoznao sa procesom dijaloga Beograda i Prištine, političkom situacijom u pokrajini, kao i problemom nezadovoljavajućeg nivoa održivog povratka interno raseljenih lica na Kosovu i Metohiju, navodi se u saopštenju.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.