Kosovu onemogućeno učestvovanje na Ohridskom samitu posle prigovora Srbije i BiH

Izvor: Press, 27.Maj.2013, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovu onemogućeno učestvovanje na Ohridskom samitu posle prigovora Srbije i BiH

U saopštenju se navodi da je Kosovu onemogućeno učešce na samitu zbog prigovora Srbije i Bosne i Hercegovine, pa Jahjaga ocenjuje da je ta prepreka "u suprotnosti sa postignutim sporazumom u Briselu".

Kako se navodi, Predsedništvo Kosova zato ocenjuje da "Ohridski samit ne doprinosi izgradnji odnosa u regionu", preneo je Radio Slobodna Evropa.

"Kosovo se dokazalo kao faktor mira na Zapadnom Balkanu i doprinosi stabilnosti i bezbednosti celog regiona. Izgradilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << je dobrosusedsku politiku i obostrano poštovanje i njeno učešće u regionalnim inicijativama bi pomoglo prevazilaženju razlika i posledica iz prošlosti", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da su "prepreke treće strane o učešću Kosova u takvim inicijativama u suprotnosti sa postignutim sporazumom u Briselu, na osnovu kojeg ni jedna strana neće ometati niti podstaći nekog da blokira napredak na putu integracija".

Iz kabineta predsednika Makedonije Ðorđa Ivanova ranije je saopšteno da Kosovo nije pozvano na Ohridski samit:

U objašnjenju Kabineta navedeno je da samit PSJE ima utvrđen format i strukturu i, saglasno osnivačkom aktu i dosadašnjoj praksi, Makedonija ne može bez saglasnosti drugih da poziva Kosovo, posebno kada je stavljeno do znanja da bi zbog takvog poteza "neke zemlje članice otkazale učešće".

"To je u suprotnosti sa principom izgradnje dobrosusedskih odnosa, kao uslov evropskih integracija. Predstavljanje Kosova na regionalnoj i međunarodnoj inicijativi obavlja se na osnovu jednakosti i u duhu poštovanja subjektiviteta i nezavisnosti svake zemlje", navodi se u reakciji Jahjage na raniju najavu iz kabineta makedonskog predsednika.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.