Kosovski parlament o dijalogu sa Beogradom kasni, nema kvoruma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Dec.2018, 05:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovski parlament o dijalogu sa Beogradom kasni, nema kvoruma

Vanredna sednica kosovskog parlamenta, zakazana za 14 sati, na čijem dnevnom redu bi trebalo da se nađe usvajanje rezolucije i izbor tima Prištine u nastavku dijaloga sa Beogradom, kasni, jer nema kvoruma.

Premijer privremenih kosovskih institucija, Ramuš Haradinaj, je u holu parlamenta novinarima rekao da je sa parlamentarnim grupama postignut sporazum o usvajanju rezolucije i izboru tima, koji bi predvodili Fatmir Ljimaj i Špend Ahmeti, ali da, za sada, nema kvoruma. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Inače, predlog rezolucije o nastavku dijaloga sa Beogradom, koju je predložila Socijaldemokratska partija, Špenda Ahmetija, predviđa izbor tima i "uzajamno priznavanje Srbije i Kosova, te članstvo Kosova u UN".

Haradinaj je rekao i da je funkcija Hašima Tačija u timu za dijalog u skladu sa ustavom, ali da dijalog, kako kaže, treba vratiti u parlament.

Prema njegovim rečima, opozicija nije obavezna da učestvuje, ali smatra da je konsenzus potreban.

"Mora postojati dogovor o svim temama u vezi dijaloga sa Srbijom. Moramo imati konsenzus", kazao je Haradinaj.

Tači: Podržaću pregovarački tim, radiću tesno sa njima

Predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači izjavio je juče da pozdravlja svako približavanje kosovskog političkog spektra kada je reč o dijalogu sa Beogradom.

On je to rekao uoči održavanja vanredne sednice kosovske skupštine.

"Znao sam da se na tome radi u kabinetu (predsednika Skupštine) Kadrija Veseljija. Ovo je još jedna dobra vest za zemlju. Ovo znači da lideri zemlje donose važne odluke za državu. Ovo je čudesno", rekao je Tači za Kljan Kosova.

Prema njegovim rečima, to mora da se "izvrši" da bi se "jednom zauvek rešili obaveze".

"Moramo da radimo na koordinirani način da bi dali podršku pregovaračkom timu. Ja ću ga podržavati i biti uz njega. Istovremeno ću tesno sarađivati sa ovim pregovaračkim timom", rekao je Tači i dodao da neće potpisati nikakav sporazum koji nije "jasno formulisan" i koji "nije zakonski obavezujući o obostranom priznanju".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.