Kosovski Srbi neće u Vladu koja ne poštuje volju srpskog naroda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Nov.2019, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovski Srbi neće u Vladu koja ne poštuje volju srpskog naroda

Politički predstavnici kosovskih Srba zaključili su, na današnjem sastanku sa direktorom Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Markom Đurićem, da neće učestvovati u bilo kakvoj prištinskoj vladi ili u koaliciji koja ne prihvata legitimnu volju srpskog naroda, koji se 96 odsto opredelio za Srpsku listu (SL).

Đurić je, na konferenciji za novinare, rekao da kosovski Srbi ne prihvataju da Aljbin Kurti ili bilo ko drugi određuje njihove predstavnike u budućoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vladi, osim ako ne dokaže i pokaže da je spreman za zaokret od 180 stepeni od onog što se dešavalo u prethodnom periodu.

Srbi na Kosovu ne prihvataju status građana drugog reda. U slučaju novih pritisaka na srpske institucije, srpski predstavnici biće spremni da napuste sve privremene institucije i na solidaran način primeniće sve mere nenasilnog otpora, preneo je on zaključke.

Prema rečima Đurića, posebno je opasna najava uspostave tobožnjeg reciprociteta, o kojoj govori Kurti, jer se tu krije zabrana gora od taksi na robu iz Srbije, koja bi se odnosila i na dokumente i odvijanje saobraćaja, kao i druga ograničenja.

Zahtevamo momentalno ukidanje taksi, koje su anticivilizacijske i protivpravne. One su štetne za sve građane Kosova, bez obzira na nacionalnost, preneo je Đurić jedan od zaključaka sa sastanka.

Zaključak je i da je formiranje Zajednice srpskih opština obaveza za kosovske vlasti, i za Kurtija i druge koji misle da formiraju vladu, pa će svoje eventualno učešće u prištinskim institucijama SL zasnivati na poštovanju međunarodnih sporazuma.

Ako Kurti zaista hoće da formira Vladu, moraće da ispoštuje ustav i zakone koji važe, da Srba mora biti sedam odsto zaposlenih u svim institucijama, tako da će morati da otvore stotine, pa i hiljade novih radnih mesta, ukazao je Đurić.

Kao jedan od zaključaka on je naveo i to da će sve institucije srpskog naroda na Kosovu nastaviti da ubrzano sprovode plan predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade za podršku srpskom narodu na Kosovu, a trenutno se sprovodi 349 projekata.

Vezu između srpskih predstavnika i Beograda niko neće prekinuti. Srpski predstavnici će sve odluke donositi u konsultaciji sa Vučićem i Vladom Srbije, naglasio je Đurić.

On je najavio i "pročišćavanje u sopstvenim redovima", kao i da će u narednom periodu biti smena u različitim institucijama i privremenim organima države Srbije na Kosovu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đurić: Tobožnji reciprocitet opasniji od taksi

Izvor: RTS, 07.Nov.2019

Na sastanku direktora Kancelarije Vlade za Kosovo i Metohiju Marka Đurića sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije razmatrana je politička i bezbednosna situaciju u južnoj srpskoj pokrajini. Doneto je pet zaključaka. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.