Kosovska Mitrovica: Broj pacijenata u bolnici iz dana u dan manje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Avg.2020, 15:57

Kosovska Mitrovica: Broj pacijenata u bolnici iz dana u dan manje

U Zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici trenutno se nalazi 65 kovid pacijenata, od kojih je 50 sa laboratorijski potvrđenim virusom hospitalizovano u kovid bolnici, a 15 čeka da im stignu rezultati testova u trijažnom centru.

U respiratornom centru, kako je kazao za Tanjug v.d. direktora Zdravstvenog centra Zlatan Elek, trenutno je troje pacijenata, od kojih su dva na respiratoru i u veoma teškom su stanju, tako da lekari ne mogu ni da ih stabilizuju kako bi ih transportovali >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u neku od tercijalnih ustanova.

Dr Elek navodi i da se broj pregleda smanjuje, kao i broj pacijenata.

"U jednom trenutku je zdravstveni sistem bio prenapregnut, bilo je previše pacijenata, čak 157, a najviše smo imali 180 mesta opredeljenih za kovid pacijente. Sada je taj broj pacijenata značajno manji", navodi dr Elek.

Ono što ohrabruje, prema njegovim rečima, jeste da je broj pacijenata iz dana u dan manji što govori i da su mere Kriznog štaba u smislu nošenja maski, držanja distance i neokupljanja više od pet osoba dale rezultate.

"Nadamo se da ćemo sa trendom opadanja nastaviti i da ćemo u dogledno vreme uspeti da se izborimo sa korona virusom", kaže dr Elek.

On apeluje i dalje na sve građane na KiM u srpskim sredinama da se jave lekarima kada uoče prve simptome i ističe da ono što brine jeste da je u drugom piku bila mnogo teža klinička slika pacijenata nego u prvom.

Dodaje da je veliki broj pacijenata u drugom piku sa upalom pluća i naglašava da brine to što sve više pacijenata dolazi iz unutrašnjosti Kosova, odnosno iz Štrpca i to onih koji se nisu na vreme javili lekaru i u bolnicu dolaze sa starim upalama pluća kada lekari malo mogu da pomognu.

"Oni koji se jave na vreme u suštini završavaju vrlo dobro i veliki je stepen izlečenja takvih pacijenata", napominje dr Elek.

Kaže i da su u prvom piku epidemije imali mnogo manje obolelih, da su tada imali karantinski tip lečenja, odnosno da su svi koji su bili pozitivni, a nisu imale simptome, završavali u Studentskom domu broju šest.

Sada, navodi, takvi slučajevi su u kućnoj samoizolaciji.

"Imali smo u drugom piku mnogo veći broj obolelih što građana, tako i zdravstvenih radnika", kaže dr Elek i dodaje da su za drugi pik opredelili mnogo veće kapacitete i organizovali se na vreme da bi ga savladali kako treba.

"Ni u jednom momentu nismo imali manjak kapaciteta, niti sa respiratorima, zaštitnom opremom koju smo dobijali konstantno od Ministarstva zdravlja preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju i sve što smo rekli da nam treba dobijali smo u najkraćem roku, počev od aparata za anesteziju, haj flou aparata, respiratora...", dodaje.

U ovom momentu Zdravstveni centar u Kosovskoj Mitrovici opremljen je i u potpunosti spreman da zbrine i više od 180 pacijenata, a dr Elek poručuje da u tom smislu nema razloga za paniku.

"Situacija se smiruje i popravlja, ali i dalje sve zavisi od nas samih, naše discipline, discipline građana jer ako štitimo sebe, štitimo i ostale i verujem da ćemo uz ove mere zaštite vrlo brzo da vidimo i kraj ove epidemije", poručio je dr Elek.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.