Kosovo ulaže napore da se oslobodi viza

Izvor: Southeast European Times, 21.Jan.2012, 20:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo ulaže napore da se oslobodi viza

Sada kada je dijalog u toku, Kosovo je suočeno sa putem reformi i izazova.

21/01/2012

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Prištine -- 21.1.2012.

Posle pokretanja dijaloga sa EU o liberalizaciji viznog režima ove nedelje, Kosovo se sada suočava sa teškim zadatkom zadovoljavanja neophodnih kriterijuma kako bi bezvizni proces postao realnost.

Mada je vlada entuzijastična >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << u pogledu izazva, neki analitičari su uzdržani.

„Mislim da će najveći izazovi za nas u ovom procesu biti sprečavanje ilegalne migracije i zahteva za azil. Nekoliko zemalja u regionu koje imaju liberalizovan vizni režim u opasnosti su [da ga izgube] zbog porasta broja osoba iz tih zemalja koje traže azil“, rekla je kosovska ministarka za evropsku integraciju Vlora Čitaku u za SETimes.

Unija je ukinula vizne propise za Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru u decembru 2009. godine, a Bosnu i Hercegovinu i Albaniju 2010. godine.

Pored tih pitanja, zemlja mora da „sprovodi znatne reforme na ključnim poljima, kao što su bezbednost putnih dokumenata; upravljanje granicama, migracijama i azilom; pitanja javnog reda i bezbednosti -- pre svega borba protiv organizovanog kriminala i korupcije; i pitanja osnovnih prava vezana za slobodu kretanja“, rekla je u četvrtak evropska komesarka za unutrašnja pitanja Sesilija Malmstrom, otvarajući razgovore.

Ali, kaže Čitaku, vlada dve godine radi na pripremi dijaloga.

Kosovo je počelo da rešava pitanje matičnih knjiga, da izdaje biometričke pasoše, odobrilo je strategiju reintegracije nakon repartrijacije građana, te nacionalnu strategiju za borbu protiv ilegalne migracije i akcioni plan o implementaciji integrisanog upravljanja granicom.

„Pripremili smo mnoge kriterijume koje su zemlje u regionu ispunile u poodmakloj fazi procesa“, rekla je Čitaku za SETimes.

Ali, neki kažu da reforme dopiru dalje od liberalizacije viznog režima.

„Kosovo bi trebalo da se uhvati u koštac sa izazovima u sektoru kontrole granice, međudržavnim organizovanim kriminalom, repatrijacijom i dostizanjem tehničkih i tehnoloških standarda u administrativnom sistemu. Međutim, isto tako, sa unapređivanjem političkog imidža i [poboljšanjem] ekonomske situacije u zemlji“, kaže za SETimes Agron Bajrami, kosovski kolumnista i glavni i odgovorni urednik dnevnika Koha ditore.

„To su verovatno najveći izazovi, jer su to stvarni i duboki problemi koji nisu rešavani -- oni su takođe mrlja koja opterećuje ime Kosova u skoro svakom delu sveta. [Izlaženje na kraj sa tim pitanjima] prevazilazi vremenske okvire i političke okvire libralizacije viznog režima.“

Koordinator Programa evropske integracije Kosovske fondacije za civilno društvo Fatmir Curi rekao je da taj proces vezan za vremenski okvir i ispunjavanje kriterijuma navedenih u smernicama.

„Očekuje se da će Evropska komisija dovršiti smernice ovog proleća“, rekao je Curi za SETimes.

Dok je premijer Hašim Tači izrazio optimizam i spremnost svoje vlade za ispunjavanje kriterijuma u rekordnom roku, mnogi građani Kosova su ravnodušni u pogledu razgovora.

Ardita Beriša, 28-godišnja prodavačica iz Kosova Polja, kaže da nije ushićena zbog tog procesa.

„Mi smo jedini izostavljeni iz procesa u vreme kada su ukidane vize celom regionu. Mislim da je to bilo vrlo nepravedno od strane EU“, rekla je Beriša za SETimes.

„Proces će se nastaviti dve do tri godine, što znači da će građani Kosova i dalje jedini u Evropi davati puno novca u stranim ambasadama, popunjavati puno formulara i gubiti vreme u redovima za vize, koje možda čak neće ni dobiti.“

Prištinski taksista Sabit Musliju izjavio je za SETimes da je, s obzirom da nema novca za trošenje, proces „beskoristan“. „Čak i da sada imamo besplatne vize, ne bi mi bile potrebne, jer nemam novca da idem u Nemačku ili Švajcarsku. I da imam novca, ne bih imao razloga da idem tamo.“

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.